Subota, 11 Travanj 2020 09:04

MLADEN BARTULOVIĆ ZA DALMACIJADANAS - Smanjili smo plaće u upravi, pripremamo projekt tržnice na otvorenom

MLADEN BARTULOVIĆ ZA DALMACIJADANAS - Smanjili smo plaće u upravi, pripremamo projekt tržnice na otvorenom foto: dalmacijadanas.hr

S načelnikom Općine Podstrana, Mladenom Bartulovićem o aktualnim temama za stanovnike Općine, ali i za širu javnost, razgovarali su iz portala dalmacijadanas.hr.

Općina Podstrana do sada broji 5 evidentiranih slučajeva zaraze, a kako bi se prilagodili situaciji i provodili potrebne mjere imaju na raspolaganju Stožer Civilne zaštites povjerenicima i članovima, JVP i DVD Podstrana te volontere. Od prvog dana funkcioniranja Stožera Civilne zaštite na njihov e-mail stižu službene upute Nacionalnog Stožera koje se implementiraju i provode.

Kako ste se pripremili?

– U skladu s uputama osigurali smo „sigurnu kuću“ u slučaju da epidemija postane epidemija u širokom smislu. Sigurna kuća mora biti izolirani objekt sa sobama i sanitarnim čvorovima, a ovim putem se zahvaljujem većim iznajmljivačima unutar Općine koji su bez naknade stavili svoje velike smještajne jedinice na raspolaganje. Također, Općina je osigurala posebno vozilo za transport bolesnika.

Preko volontera, razvili smo sustav kojim brinemo o starijim članovima Općine te im se dostavljaju hrana i lijekovi.

Jedna od uputa Nacionalnog stožera je i nadzor rada svih onih kojima je rad dopušten: ljekarna, trgovine, poljoprivredna zadruga, tako se svakodnevno obilaze objekti, pazi se na razmak, dezinfekciju i sredstva zaštite u svrhu prevencije širenja virusa.

Ako ne bude turizma, što preostaje stanovnicima Općine?

– Turizam je bitna gospodarska grana (preko 12.000 registriranih ležajeva) za čitavu općinu, ali moram napomenuti da se dosta stanovnika općine bavi i drugim djelatnostima (više stotina raznih tvrtki i obrta – građevinske tvrtke, ITT sektor, Zdravstvene usluge, razne uslužne djelatnosti) kao i dosta OPG-ova.

Ova posebna okolnost nas je okrenula prema njima. Velika količina poljoprivrednih proizvoda se nema gdje plasirati zbog novonastale situacije, stoga pripremamo projekt tržnice na otvorenom (Grljevac – Petričevo) gdje bi naši mještani mogli plasirati svoje proizvode.

Gdje se susrećete s najviše problema oko provođenja mjera?

– Odgovor je Gornja Podstrana, vatrogasni put je na kratko, do naše intervencije, postao magistralom. Postavili smo ograde i šaljemo kontinuirano kontrole. Morali smo skinuti 16 klupa na trgu kraj crkve, koje ćemo vratiti kada ovo sve završi, ali zbog zabrane okupljanja jedina logična intervencija je bila upravo ukloniti klupe, radije nego čitavo vrijeme tjerati i opominjati ljude. Nove ograde postavljamo put Starog sela (put za gornju Podstranu iz Strožanca).

Imamo veliki problem na šetnici uz rijeku Žrnovnicu, previše ljudi, što lokalnih/ mještana što onih koji traže lokaciju za šetanje. Ne postoji zabrana kretanja, ali povećana koncentracija ljudi na lokalitetu (slučaj Marjan, Žnjan) nas dovodi do toga da danas zatvaramo šetnicu.

Propusnice? Koliko ste ih izdali? Ima li smiješnih razloga traženja propusnice?

– Izdali smo do sada 700 propusnica. Općina Podstrana nije toliko velika pa ja osobno znam da su razlozi traženja pojedinih propusnica legitimni. Od skrbi za starije i nemoćne do obrađivanja polja.

Bilo je i traženja propusnice za šetanje kućnih ljubimaca van prostora naše općine, kupovanja raznih prehrambenih potrepština, odlazak na Marjan radi trčanja (iako je Marjan zatvoren)…

Projekti? Jesu li zaustavljeni?

– Nekim projektima sam usporio dinamiku, ali jedan od važnijih je reciklažno dvorište koje teče prema planu i očekujemo završetak do početka ljeta. U tijeku je izgradnja dijela groblja (novih 248 grobnica s 1200 mjesta – vrijednost investicije preko 16 milijuna kuna). Život ne smije skroz stati, to su projekti od velikog značaja, infrastrukturni, dapače sada i koristim situaciju smanjenja prometa pa asfaltiramo razne pristupne prometnice, parkirališta… U dogovoru s HEP-om polažemo nove elektroinstalacije. Cilj nam je kompletnu mrežu dalekovoda staviti podzemno.

Uredit ćemo plažu i šetnicu do ljeta, s nadom da će ipak nešto biti od turističke sezone.

Jeste li se dirali u plaće zaposlenicima Općine?

–  Jesam, donio sam odluku o smanjenju plaća od 10-20% ovisno o razini odgovornosti i obujmu posla. Nisam dirao u plaće djelatnicima Vlastitog komunalnog pogona koji su svakodnevno na izvršavanju svih obaveza na području naše Općine (sakupljanje i odvoz smeća, održavanje zelenih površina, održavanje obalne šetnice, čišćenje divljih deponija, održavanje javne rasvjete…). Oni su svakodnevno zbog prirode posla izloženi mogućnosti zaraze i ne bi bilo u redu da se dira u njihove plaće.

Napomenuo bih da smo poduzeli i druge mjere.

Na temelju svojih ovlasti a sukladno preporuci Vlade RH, a u vezi s pojavom koronavirusa obustavljene su aktivnosti isplate svih ugovorenih sredstava korisnicima financiranja javnih potreba Općine Podstrana po njihovim odobrenim projektima / programima (programi udruga koji su odobreni nakon provedenog Javnog poziva – preko 2 milijuna kuna).
U tijeku je priprema elektronske sjednice Općinskog vijeća na kojoj ćemo donijeti nekoliko odluka:

– privremeno smanjenje komunalne naknade pravnim osobama izravno pogođenim obustavom rada i padom prihoda
– privremena obustava izvršenja prisilne naplate dugovanja (ovrhe)
– odgoda dospijeća naplate komunalne naknade
– privremeno ukidanje vijećničke naknade (isplaćuje se po nazočnosti na sjednici OV)

Sa svojim suradnicima napravio sam detaljnu analizu svih planiranih projekata na području naše općine te smo odredili prioritete. S obzirom na neupitnu gospodarsku krizu koja nam slijedi, dio planiranih projekata u infrastrukturu realizirat ćemo kroz faze.

Za kraj, biste li nešto dodali?

– Svatko treba biti odgovoran, sustav je dobro posložen, niz mjera i aktivnosti koje svakodnevno provodimo sukladno uputama Nacionalnog stožera CV, koliko se god nama ponekad ne sviđaju moraju se provoditi, a netko to mora provesti.

Ukoliko se budemo pridržavali navedenih mjera i uputa na dobrom smo putu da svi zajedno iz ovoga izađemo živi i zdravi, javlja dalmacijadanas.hr.

 

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama