Petak, 20 Prosinac 2013 18:50

Pročitajte naš intervju sa predsjednikom Općinskog vijeća

Intervju s predsjednikom Općinskog vijeća: Promjene su vidljive


PP: Tomislave, imate 33 godine ,ujedno ste najmlađi predsjednik općinskog vijeća u Podstrani u novijoj povijesti;kako se nosite sa 14 vijećnika?


TB: Bez problema, bio sam vijećnik i u prošlom sazivu vijeća,a u tvrtci kojoj radim nadležan sam i upravljam radom 96 ljudi, tako da upravljati radom vijeća ne predstavlja veći problem.

 

PP:Ajmo na posao, u prošlom sazivu bili ste vijećnik, Usporedite mi rad «onog i ovog» vijeća


TB:Ovaj saziv je sigurno dinamičniji, «bivša» vlast je prešla u opoziciju i to radnu opoziciju, većinska lista HDZ,HSP,HSS,HDSSD,NK Živaljić i HČSP dobro funkcionira zajedno, vidjeti ćemo kako
će biti dalje, ali mogu reći da sam generalno zadovoljan. Bitna je međuljudska tolerancija i razumijevanje.


PP:Na zadnjoj sjednici donešena je odluka o smanjenju cijene vrtića krajnjim korisnicima, tj roditeljima većim izdatkom iz općinskog proračuna prema privatnim vrtićima, radi li se tu o pogodovanju?


TB: Pa da, radi se o direktnom pogodovanju roditeljima jer će oni plaćati 100 kuna manje, samo što je sistem takav da općina uplaćuje vrtićima 100 kuna po djetetu više,ali samo da naglasim, do odluke je došlo nakon mog sastanka sa vrtićima gdje su oni potvrdili da taj novac neće zadržati sebi, već smanjiti anuitete kako vi kažete krajnjim korisnicima za iznos koji dobivaju ovim putem, za takvo pogodovanje bi uvijek glasao!


PP:Također je donešena i odluka o povećanju naknade za rođenje djece.


TB: Da, po trenutno važećem pravilniku roditelji prilikom rođenja djeteta dobiju naknadu od 1000 kuna s čime se nismo slagali, kao ni naši koalicijski partneri HSP,HSS ,HČSP i HDSSD jer smatramo da nije isto imati jedno ili npr. četvero djece, te je stoga donesen Pravilnik po kojem će Općina isplaćivati slijedeće iznose:
Prvo dijete-1500 kuna
Drugo dijete-2000 kuna
Treće dijete-3000 kuna
Četvrto i više djece-4000 kuna.
Odluka je donesena jednoglasno i stupa na snagu 01.01.2014.g.


PP: U prošlom sazivu vijeća prvi ste inicirali pitanje nesigurnih pješačkih prijelaza u našoj Općini?


TB: Da, nažalost većina nas postane svjesna nekih stvari kad sami imate problem, pa sam tako i ja uvidio problem pješačkih prijelaza tek onda kad je moje dijete krenulo u školu. Nismo se puno pomakli vezano za navedeno, ali sam siguran da ćemo već u ovoj godini imati pješačke prijelaze s odgovarajućom svjetlosnom signalizacijom.


PP: Odnos načelnika i vijeća u prvih šest mjeseci ?


TB: Imamo izuzetno dobru suradnju i s obzirom da je naš Načelnik vrlo vrijedna osoba ne sumnjam u njegove rezultate.


PP:Proračun za 2014, po Vama je..?


TB:Realan i izvediv...


PP:Podstrana je Vaš dom, predpostavljam da ga tako i gledate iako niste rođeni Podstranjac, kako izgleda bliže društvo Tomislava Buljana?


TB:Kao i svakog normalnog mještanina Podstrane, dobri ljudi, dosta njih mladih, inteligentnih, ljubitelji sporta, a ako mislite da ću spominjati Naše i Vaše..za mene to ne postoji, po tome sam i ja Podstranjac. Ukratko, ja sam ponosan na svoje korijene, te sam sretan što već 28 godina živim u Podstrani gdje sam zasnovao svoju obitelj. Podstrana je moj dom.


PP: Predstavlja li Vam politika zadovoljstvo i koje su vaše ambicije u politici?


TB:Prije svega, ako ne sudjeluješ, ne možeš ni utjecati na promjene koje nam svima na neki način nameće politika, demagog...mislim da sam prije svega oprezan jer u današnje vrijeme nije popularno biti u politici, a moje ambicije su da ne slijedeća generacija, već moja generacija doživi uređeno društvo..možda sam sanjar, ali sam radni sanjar.

 

PP:Malo ćemo o lakšim temama,znam da ste sportaš i da ste aktivni po tom pitanju!?


TB:Jesam, sport, posebno nogomet mi je opuštanje..u zadnje vrijeme često igram i tenis. Također sam pretplatnik i gledam sve utakmice Hajduka koje se igraju na Poljudu.


PP:Organizator ste najposjećenije manifestacije u Podstrani,malonogometnog turnira u Podstrani ?


TB: Da, s trojicom prijatelja Markom Šiškom,Jurom Rajićem i Hrvojem Šiškom već 8 godina organiziram turnir kroz koji prođe oko 400 igrača i desetak tisuća gledatelja. Turnir je dokaz da Podstrani trebaju zbivanja poput ovog ili sličnih. Naravno da bi se izgradnjom Š.C.Petričevo i obale dobio prostor za održavanje raznih manifestacija.


PP: Imate li završnu poruku za naše čitatelje?


TB:Imam, većinu nas povezuje vjera u Boga, povezuje nas i međuljudsko poštivanje, poštujmo naše mjesto i dajmo svi najbolje od sebe da nam dica idu u sigurnu školu, da imamo čisto misto, da suradnja Općine i mještana ne bude kroz uplatnice, dođite,tražite i pitajte što vas muči, to i je svrha općine. Moja e-mail adresa je Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i možete se obratiti u svako doba dana. Na kraju svim žiteljima Podstrane želim sretan i blagoslovljen Božić i uspješnu Novu Godinu.

 

PP:Kako komentirate napade napade na Vas, preko facebook-a, pojedinih članova SDP-a Podstrana ?


TB: Izrazit ću se sportskim žargonom, politika i izbori su vam kao nogometna utakmica, netko dobije netko izgubi, netko se brzo pomiri s porazom, a netko nikad.

 


Facebook pitanja naših čitatelja:


Zašto Općina ne izgradi svoj vrtić ?


TB: Općina može biti osnivač dječijeg vrtića i razmišljalo se o izgradnji vlastitog, međutim, za općinski vrtić trebamo imati vlastiti prostor koji bi zadovoljio broj djece koji se želi u isti upisati. U skoroj budućnosti sigurno ćemo imati vlastiti vrtić, do tada ćemo pomagati roditeljima sufinanciranjem privatnih vrtića kako bi roditelji plaćali što manju cijenu vrtića.

Kada će voda u Gornju Podstranu ?


U tijeku je izrada dokumentacije koja je temelj za daljnje radove. Jedan od prioriteta općinske vlasti je dovesti vodu u Gornju Podstranu.


Što ste zaokružili na proteklom referendumu?

 

TB: ZA


Ostala pitanja vezana za smeće itd. su proslijeđena u Komunalni pogon općine Podstrana.

NAJČITANIJE IZ OPĆINE

Kia u stranicama