Petak, 20 Travanj 2018 11:07

Ovu nedjelju svečano otvaranje projekta Via Ferrata

SRETNO SE POPELI! SRETNO SE POPELI! foto:tz podstrana

Pozivaju se mještani Podstrane, planinari, sportaši, rekreativci i svi zainteresirani na svečano otvaranje projekta Via Ferrata, u nedjelju 22. travnja 2018. u 11 sati u Hrastovoj šumi ispod stijene Perun, stoji na Općinskim stranicama.

 

Na južnoj stijeni Peruna postavljena je via ferrata, što znači da će se tim smjerom moći popeti i oni planinarski zaljubljenici koji nisu pravi penjači. Planinarsko društvo Perun i Iris adventure surađivali su s Turističkom zajednicom Općine Podstrana  u osmišljavanju i izradi ove via feratte.

Ova via ferrata duga je 280 m, a premošćuje visinsku razliku od 135 m. Započinje u hrastovoj šumi podno stijene Velikog Peruna, 100 m nakon skretanja za penjalište (oznaka za via ferratu), na 308 m nadmorske visine, a završava na grebenu, kraj starog bunkera, na 443 m n/v. Prvi dio ferrate je dijagonala koja vertikalno dolazi do ruba grebena, a drugi je dio linija koja vodi rubom grebena, na visini od oko 90 m, i koja je na mjestima vertikalnih “skokova“, dugih 2 – 10 m, opremljena čeličnim ljestvama.


Poseban dodatak ovoj stijenskoj avanturi je izvrstan pogled na sav prekrasni okolni prostor Peruna, Podstrane i Splita. Perunova via ferrata spada u srednje teške ferrate, i na ljestvici UIAA nosi oznaku PD.

 

NAJČITANIJE IZ OPĆINE

Kia u stranicama