Srijeda, 26 Rujan 2018 12:56

Inovacije koje osvajaju svijet dolaze iz Podstrane Istaknuto

Inovacije koje osvajaju svijet dolaze iz Podstrane Foto: iTherapy

Podstrana je postala sinonim za ugodan i miran život u kojoj su mnoge obitelji pronašle svoje mjesto pod suncem. I u najteže vrijeme rata, kad turizma nije bilo, održala se zahvaljujući poljoprivredi, a nakon toga veliki dio stanovništva investirao je i u turizam. Upravo iz razloga što je vrlo atraktivna za život mladih obitelji, zbog blizine grada Splita, ali i mogućnosti za bavljenje poljoprivredom i turizmom, nazivaju je – oaza na kraju grada.

Podstranjani su oduvijek poznati kao poduzetni ljudi. Gledajući u prosjeku, poduzetnička inicijativa u Podstrani je puno jača nego u drugim mjestima koja se mogu mjeriti s njom po broju stanovnika.
No, da ne biste mislili kako je Podstrana isključivo turističko mjesto poznato samo po poljoprivredi, turizmu i prekrasnim plažama , donosimo vam priču o nečem nevjerojatnom što se odvija svih dvanaest mjeseci godine u našem kraju, a o tome do sada su samo rijetki čuli.
Kako većina nas zna što su alergije na pelud , cvatnje, prašinu, astma , kronični respiratorni problemi i ostalo uzrokovano zrakom i okolišem iz kojeg ga udišemo, ne treba Vas iznenaditi zašto se sve to i dogodilo.
Prije 5 godina tim inženjera okupljen unutar tvrtke KRISTALNA IDEJA u ulici Don Petra Cara započeo je sa istraživanjima tada dostupnih tehnologija pročišćavanja zraka. Sve do tad dostupne tehnologije nisu pomogle njihovoj djeci , unucima a ni njima u onome što je bio cilj , a to je - očistiti zrak unutar kuće , stana ili ureda od SVIH prisutnih alergena, bakterija, prašine , plinova , neugodnih mirisa i mikroskopskih čestica koje bilo da su došle iz dima cigarete ili novog komada namještaja, jednako skraćuju naš život i uzrokuju more problema za koje do tada nije postojalo adekvatno rješenje.

Inovacijski tim inženjera koji je tada brojao 2, a danas broji 12 članova, postigli su zavidan uspjeh:
Patentirana kompleksna tehnologija sveobuhvatnog pročišćavanja unutrašnjeg zraka imena ˝iTherapy˝.
Priznanje Europske Komisije uvrštavanjem, kroz Ready2Go program ,među 20 TOP perspektivnih inovacija iz Europske Unije.
Predstavljanje na vodećim svjetskim sajmovima inovacija u Kanadi , Indiji, Švicarskoj i Njemačkoj.
Osvajanje medalje za Inovaciju na PALEXPO 2018 sajmu inovacija u Genevi .
Specijalno priznanje Sveučilišta kralja Habdulaziza iz Saudijske Arabije - za doprinos rješavanju svjetskog problema u filtraciji i pročišćavanju unutrašnjeg zraka.
Napravljen i atestiran funkcionalni uređaj i to u 2 verzije nazvane Model1 i Hybrid.
Prvi primjerci uređaja izvezeni u zemlje EU.
Nekoliko apartmana i poslovnih prostora u Splitu opremljeno uređajima Model1
Ulazak u polufinale ˝Smogathona˝, Poljska 2018. -najveće svjetske smotre inovacija pročišćavanja zraka.
No, tu priča ne završava jer se punom parom radi i dalje. Inovacija unutar KRISTALNE IDEJE ima još. Pomaže se i drugima na putu od ideje do izrade patenta i gotovog proizvoda, a kako još uvijek od strane investitora podrške nema, ovaj domaći tim stručnjaka sve nade polaže u vlastite mogućnosti.
Prve narudžbe i interes za proizvod već postoje i to na svakoj smotri na kojoj se iTherapy pojavi, a Model1 je u 09.mjesecu 2018. moguće kupiti i na hrvatskom tržištu preko nekoliko web trgovina.

Želimo im puno uspjeha u ovom hvale vrijednom ˝Made in Podstrana˝ projektu.

IMG 20180926 WA0001

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama