Četvrtak, 05 Listopad 2017 21:06

Za koga rade ekološke udruge? Istaknuto

Za koga rade ekološke udruge? foto:dalmacijadanas.hr

BAGERI NA PLAŽI U STROŽANCU Načelnik: Ponosan sam na ovaj projekt; Jadranska straža: Ovo je druga najvažnija ekološka točka nakon Peruće

Predmet projekta Općine Podstrana obuhvaća izgradnju plaža od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac (plaža Malo blato). Ekološke udruge digle su se na noge

Općina Podstrana prije 3 godine izradila je glavni projekt uređenja obalnog područja općine Podstrana od rijeke Žrnovnice do hotela Lav. Glavnim projektom obuhvaćeno je uređenje i rekonstrukcija plaža, izgradnja duž obalne šetnice, izgradnja objekata u funkciji plaže i šetnice, izgradnja i rekonstrukcija pristupnih kolnih i kolno-pješačkih prometnica i pješačkih staza od glavne kolne longitudinalne prometnice naselja prema obali, izgradnja

parkirališta i izvedba novih infrastrukturnih objekata.

Organizacijski gledano planirani zahvat se dijeli na zapadni i na istočni dio. Zapadni dio obuhvaća obalno područje od ušća rijeke Žrnovnice do hotela “Lav“”, gdje je izuzeta sportska lučice u Strožancu. Istočni dio zahvaća obalno područje od hotela „Lav“ do Mutograsa i prostorno je znatno veće područje od zapadnog dijela. Predmet ovoga projekta obuhvaća izgradnju plaža od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac (plaža Malo blato) što je projektnom dokumentacijom i izdanim dozvolamaoznačeno kao Faza 2.

KRATAK OPIS PROJEKTA SA SLIKAMA POGLEDATI OVDJE

Ipak nisu svi oduševljeni započetim radovima na Fazi 2 spomenutog projekta.

Udruga Žrvanj iz Žrnovnice razočarana je potezom Podstrane:

– Mnogi su Žrnovčani svoje djetinjstvo proveli na ovoj plaži na kojoj su počeli radovi koji će zauvijek izbrisati njen prirodni izgled. Radovi se odvijaju u neposrednoj blizini ušća rijeke, koje je poznato mrijestilište riba. U blizini se nalazi Žrnovsko polje koje je prije izgradnje šetnice bilo poznato ornitološko staništa. Zar baš sve moramo pretvoriti u beton i striktno uređene plaže? Podstrana ima dovoljno kilometara obale, je li bilo nužno dirati ovaj prirodni biser kojega su zbog svojih specifičnosti otkrili još stari Grci? Udruga Žrvanj žali da se oko ovakvih stvari znatno više ne uključi javnost i ne pita mišljenje susjednih područja – govori nam Ivan Aljinović, član udruge Žrvanj.

Maja Škaričić iz Građanske inicijative Jadranska straža iz Podstrane najavljuje niz akacija u svezizapočetih radova na plaži u Strožancu. Ova je udruga već u svibnju održala nekoliko prosvjeda, a podržao ih je i splitski ogranak MOST-a.

– Milijuni kuna želi se utući u betonizaciju jedine prirodne pješčane plaže u Strožancu. Ovo područje taman se počelo oporavljati, pa se svakim danom može vidjeti sve više ptica, sve više riba. Sada se planira betonom prodrijeti 50 metara u more. Ne želimo betonizaciju Podstrane i naše lipe Dalmacije. Dalmacija mora ostati autohtona, a ne da se pretvori u Španjolsku 2!” – kazali su tada u ovoj Inicijativi.

Nakon nedavno započetih radova, Jadranska straža najavljuje nove akcije:

– Okupili smo upravo ekspertski tim na temu “Mediteranski estuariji” kao najvažnije točke na obalnoj liniji. Paralelno s akcijom Peruća krećemo u educiranje javnosti što se događa na plaži u Strožancu.

Mišljenje je g. Alena Solda i ostalih iz tima je da je upravo ušće Žrnovnice drugo po važnosti ekosustava iza problema jezera Peruća na Cetini. Serija tribina počivat će upravo na ovim informacijama koje slijede, a koje su već poslane medijima, nadležnim ministarstvima i inspekcijama. Podržala nas je i inicijativa “Javno je dobro” koja uskoro kreće s akcijama u Strožancu – kaže nam Maja Šakričić.

Naglašava da se cijela Podstrana nalazi na području Natura 2000:

– Cijela Podstrana je u Naturi 2000, a to znači da je cijelo ovo područje ekološki itekako značajno. Općina pri izradi Prostornog plana nije napravila ocjenu o prihvatljivosti na ekološku mrežu sukladno članku 24. stavku 2. Zakona o zaštiti prirode, iako je to bila obavezna. Zbog toga se Prostorni plan čitavog dužobalnog pojasa mora staviti van snage!

Nismo našli ni maritimne studije, ni za projekt iz priloga ni za novi projekt koji je u planu.

Prostorni plan Podstrane nema ni suglasnost Hrvatskih voda, tj. odbijena im je, kako se vidi iz izvještaja Javne rasprave u kojoj su navedene zatražene posebne suglasnosti. No moguće je da se čekalo na suglasnost MZOE, Projekta Aglomeracija Split – Solin, za koju ne znamo da li je dobivena. U svakom slučaju, za dužobalni pojas nismo našli nikakvu ocjenu prihvatljivosti na mrežu na području Podstrane – kaže Škaričić

Za komentar radova na plaži u Strožancu upitali smo načelnika Općine Podstrana, gospodina Mladena Bartulovića.

– Za radove se ne može kazati da su započeti, već da su nastavljeni sukladno valjanoj građevinskoj dozvoli. Radovi su počeli i prije turističke sezone. 15. lipnja smo radove zaustavili i sada smo sukladno građevinskoj dozvoli, izvedbenom projektu, provedenom natječaju s ugovorenim izvođačem i potpisanimugovorom krenuli s nastavkom radova.

Kako komentirate činjenicu da se ekološke udruge bune oko radova?

– Nisam upoznat. Niti je bilo koja od tih udruga sa mnom komunicirala na bilo koji način.

Udruge su bile jednom kod naših djelatnika Općine Podstrana. Dobili su sve informacije i stvarno ne znam o čemu se radi. Ja kao načelnik Općine nisam dobio ništa, niti je itko od tih udruga sa mnom komunicirao, niti znam o kojim se udrugama radi.

Je li istina da se dio toga područja na kojem se obavlja zahvat nalazi na području grada Splita?

– Ne. Imate krive informacije.

Moram kazati da sam ponosan na ovaj projekt jer smo ga radili sustavno i temeljito, korak po korak. Novce smo tražili i od fonova EU i u suradnji s Ministarstvom. Lako je provjeriti kako područje danas izgleda, a što bi se dobilo realizacijom ovog projekta. Po samoj namjeni, radi se o obiteljskoj plaži, postojat će rampa za plažu za osobe s posebnim potrebama, tu su dva balotaška igrališta, također brojni dječji sadržaji.

Načelnik je naglasio da je pojam “betonizacija” u ovom slučaju pogrešan pojam.

– Kada se govori o betonizaciji, koristi se krivi podatak. Taj dio plaže se nasipa morskim pijeskom iz mora. Pijesak iz plićaka bit će baza s kojom će se nasuti dvije strane “pera” – kazao je načelnik Bartulović i pozvao nas sljedećih dana na detaljno upoznavanje s projektom u Podstranu.

izvor:dalmacijadanas.hr RADE POPADIĆ / Foto: Dalmacija Danas

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE