Subota, 23 Rujan 2017 21:06

Predstavljanje multimedija PODSTRANA - GLAGOLJAŠKO PUČKO CRKVENO PJEVANJE U SPLITSKO-MAKARSKOJ NADBISKUPIJI

Predstavljanje multimedija PODSTRANA - GLAGOLJAŠKO PUČKO CRKVENO PJEVANJE U SPLITSKO-MAKARSKOJ NADBISKUPIJI slika:matica.hr
Utorak, 26. rujna 2017. u 18:00 sati, Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Na predstavljanju nastupaju pučki crkveni pjevači i klapa Praska iz Podstrane.

Voditelj programa: dr. sc. Dragan Nimac, predsjednik HKU Pjevana baština i urednik multimedija Podstrana

Multimedij „Podstrana - Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji” deseti je multimedij u nizu projekata Hrvatske kulturne udruge „Pjevana baština“. Sadrži monografiju o povijesti i crkvenom pjevanju u Podstrani, dva nosača zvuka (CD) sa 41 stavkom glagoljaških pučkih crkvenih liturgijskih i paraliturgijskih napjeva iz Podstrane, te dva nosača slike i zvuka (DVD) s pet dokumentarnih filmova o pjevanju, mjestu i župi Podstrana. Ovo je prvi multimedij Udruge posvećen glagoljanju po župama Splitsko-makarske nadbiskupije, šest je multimedija iz Šibenske biskupije i tri iz Zadarske nadbiskupije. Oni predstavlja stoljetnu glazbenu tradiciju svojih mjesta koju su generacije crkvenih pjevača prenosili sve do današnjih dana.

Sadržaj monografije otvara se uvodom, proslovima nadbiskupovim i časne sestre - voditeljice zbora, slijede zatim povijesni prikaz o mjestu i župi (crkvama), glagoljaškoj baštini, te zapisi o vjerskim običajima i životu kao i o glazbenim karakteristikama glagoljaškog pučkog crkvenog pjevanja u Podstrani. Bogatstvo monografije svakako je i notna transkripcija (Stepanov, Žanić, Ćaleta), kao i brojne fotografije koje živopisno uprizoruju podstransku kulturnu baštinu. Monografija donosi i sažetak na engleskom.

Vrijednost ovoga multimedija čine tonski zapisi cjelokupnoga repertoara na CD-ima što ga današnji pučki crkveni pjevači još uvijek prakticiraju ili su ga, po sjećanju svojih starijih članova, mogli obnoviti i za ovu prigodu otpjevati. U monografiji se navodi popis svih pjevača, učesnika, u snimanju. Dokumentarni filmovi na DVD-ima, uz monografiju, vizualno svjedoče o sačuvanim običajima i tradicijskom pjevanju u Podstrani.

Naslovna stranica monografije ističe znak splitske prvostolnice i Grgura Ninskog, zagovornika staroslavenskog jezika i narodnog pisma glagoljice kao i glagoljaškoga bogoslužja, čiji monumentalni kip resi staru splitsku jezgru, i biti će svojstvena svim izdanjima vezanima za župe Splitsko-makarske nadbiskupije. Naslovnicu resi i zvonik te crkva sv. Ante i Roka u Podstrani kao i grb sv. Jure zaštitnika Poljica. Na zadnjoj stranici je crkva sv. Jure na Vršini, a u pozadini lik sv. Jure s poljičkog grba.

Više o projektima može se pogledati na stranicama Udruge, www.pjevanabastina.hr

izvor:matica.hr

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE