Utorak, 18 Srpanj 2017 22:17

Donačelnik Podstrane - Hvala vatrogascima, mještanima, Torcidi... Istaknuto

Donačelnik Podstrane - Hvala vatrogascima, mještanima, Torcidi... slike Damira Kalajžić/dalmatinskiportal.hr

Neprospavana noć je iza nas, a dojmovi su ostali, no jedna stvar bode u oči, niti riječi iz Općine, zvali smo, slali mailove, Viber, ljudi su u panici. Dojam koji smo stekli je "ne pitajte nas ništa dok sve ne završi", a mi smo ipak bili uporni i na samom mjestu požarišta u Strožancu noćas u 2 sata ujutro zatekli zamjenika načelnika, Tomislava Buljana, koji je i sam sudjelovao u gašenju požara i to s vatrogascima iz Podstrane, zamoli li smo ga za par riječi da se osvrne na situaciju, no iz razloga nedostatka vremena odbio nas je i zamolio da se nađemo ujutro, kad će nam dati izjavu koju u nastavku možete pročitati.

Koristim ovu priliku te se zahvaljujem našim mještanima, svim vatrogascima, Torcidi, udrugama iz Podstrane i svim sudionicima koji su sinoć doslovno obranili Podstranu od vatre i u konačnici nezamislive tragedije.
Što mogu reći, posebno je teško bilo na području Žminjače, u Tješimirovoj, Krešimirovoj, Elemova, Tavelićeva, Gošanj, Paštrićeva. Tu je vatra najprije došla do kuća i u tom trenutku nismo imali dovoljan broj vatrogasnih vozila, a vatra se nevjerojatnom brzinom spuštala niz Perun. Plan je bio da se kuće brane tako da u svaku od ulica mora ući vatrogasno vozilo i cisterna, a što u jednom trenutku nije bilo moguće osigurati i teško je bilo gledati te nesretne ljude kojima je odjednom ugroženo sve ono što su cijeli život gradili.
Sreća nas je ipak malo susrela i u trenutku kad je već bilo izvjesno da će neke kuće zasigurno izgorjeti, pojavili su se vatrogasci iz Baške Vode, Rijeke,Lovreća, Zagreba, Križevaca, tisuće mještana, Torcida, odjednom su sve ulice bile pokrivene i rezultat svega je da je Žminjača obranjena.
U rano jutro vjetar je požar gurao prema Strožancu, a tu je bilo lakše braniti kuće jer bilo dovoljno vremena sve izorganizirati, a i dovoljan broj cisterni je bio spreman za reakciju ukoliko bude potrebno.
Kad je požar već dohvatio Strožanac, kuće koje su bile najbliže šumi pojedinačno su branjene, a najteže je bilo kod kuće obitelji Tomić za koju su bili zaduženi vatrogasci iz Dugog Rata na čelu s podstranjcima Joškom Grančićem i Dražićem. Malo istočnije, kod kuće obitelji Prgomet, bitnu ulogu odigrala Torcida i vatrogasac Tadin i tu moram ponoviti već puno puta spominjanu riječ, nadljudski napori, ta ekipa je obranila Strožanac, dok je kuću pjevača Gulana koja je malo prema zapadu branila i obranila ekipa iz Rijeke.
To je bio u konačnici i kraj opasnosti za Strožanac, a nakon toga požar se premješta preko brda Perun te je kroz jutro lokaliziran uz pomoć Kanadera.

Ovim putem napominjem kako su vatrogasci iz Podstrane, na čelu sa zapovjednikom Bakotom i ostalom ekipom Rusom, Đerom, Tomasovićem i svima kojima sad ne mogu sjetiti se imena i koji nek mi oproste, odradili vrhunski posao,... 48 sati muke, znoja, gladi i nespavanja... ma svaka im čast.

Najbitnije je da nije bilo ljudskih žrtava kao niti težih ozljeda, kuće su sve obranjene, osim jedne barake, koliko zasad imam informacija.

I na kraju drago mi je da sam cijelo vrijeme bio uz naše vatrogasce jer sam vidio da ulaganje u vatrogasce i njihovu opremu nikako nije skupo i u buduće ćemo o tome povesti još više računa.

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE