Utorak, 05 Prosinac 2017 19:23

Virus gripe stigao u Split, a ove godine 'uvezen' je iz inozemstva; Cjepiva više nema, već je 'planula' 21 tisuća doza, a brojni građani zabrinuti za svoje zdravlje nadaju se da stiže nova pošiljka Istaknuto

Virus gripe stigao u Split, a ove godine 'uvezen' je iz inozemstva; Cjepiva više nema, već je 'planula' 21 tisuća doza, a brojni građani zabrinuti za svoje zdravlje nadaju se da stiže nova pošiljka Foto Duje Klarić / ilustracija / Hanza Media /slobodnadalmacija.hr

Gripa je došla i u Split. Odnosno, bolje je napisati da je gripa uvezena u Split.

Od svih uzoraka brisa ždrijela koji su iz Splita poslani u Zagreb na analizu svi su negativni osim jednog. I taj jedan nije od našeg domaćeg čovika, već ga ima jedna bugarska državljanka koja ga je vrlo vjerojatno "uvezla" u Hrvatsku.

- Radi se o gripi tipa B, a od ostalih 25 slučajeva gripe, koji su do sada zabilježeni u Hrvatskoj, njih 23 su tip B, dok u Zagrebu imamo dva tipa A, ali koji su vrlo vjerojatno "uvezeni" u Hrvatsku, odnosno ljudi su gripu dobili po povratku iz inozemstva - kazuje nam dr. Ivo Jurić, šef epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Mnogi u Hrvatskoj, pa tako i u Splitu iščekuju hoće li biti novog, dodatnog uvoza cjepiva protiv gripe, budući je cjepivo koje je bilo naručeno razgrabljeno. U Hrvatskoj je "planulo" oko 280 tisuća doza, a u Splitu je u tren nestalo oko 21 tisuća doza.

- Prema za sada dostupnim informacijama cjepivo bi trebalo doći u Zagreb negdje do 8. prosinca i radi se, prema sadašnjim informacijama o oko 8500 dodatnih doza cjepiva. Mi smo u Splitu naručili dodatnih tisuću doza, a koliko ćemo dobiti ostaje za vidjeti - rekao je dr. Ivo Petrić.

 

izvor:slobodnadalmacija.hr

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kol 01, 2018

Imenovanja i premještaji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u 2018. godini

in Hrvatska by Podstrana portal
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić objavio je dekrete o razrješenjima i…
© 2018 Podstrana portal