Subota, 02 Prosinac 2017 13:27

Šeks: Lažnim Mesićevim svjedočenjem u Haagu trebalo bi se pozabaviti Državno odvjetništvo!

Šeks: Lažnim Mesićevim svjedočenjem u Haagu trebalo bi se pozabaviti Državno odvjetništvo! foto: FAH/direktno.hr

"Svi su hrvatski građani bili dužni surađivati s Haškim sudom, ali kod Mesića se ta suradnja svodila na klevetanje vlastite države. I to isključivo kako bi se osvetio mrtvom Tuđmanu", ustvrdio je veteran hrvatske politike Vladimir Šeks.

 

"Mesić je u svojim brojnim istupima branio tezu Haškog tužiteljstva da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, zajedno sa šestoricom bivših dužnosnika Herceg-Bosne, provodili udruženi zločinački pothvat u odnosu na BiH. Prvostupanjska haška presuda u ovom slučaju, u svibnju 2013., u velikom se dijelu temeljila na Mesićevim tvrdnjama koje on nastavlja zastupati", pojasnio je Šeks svoje uvjerenje kako je bivši predsjednik Stjepan Mesić odgovoran za presudu šestorici Hrvata iz BIH, a time na posredan način i za smrt Slobodana Praljka.

Šeks je u razgovoru za Novi list podsjetio kako je Mesić prije desetak dana u Mostaru rekao kako je Tuđman drugi najodgovorniji za rat u BiH, odmah nakon Slobodana Miloševića. "Govorio je da je Tuđman instrumentalizirao tobože fašističku tvorevinu Herceg-Bosnu za uništavanje Bošnjaka, u cilju stvaranja nekakve Velike Hrvatske", istaknuo je pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a.

Napominje kako je za ovakvu presudu bosanskohercegovačkim Hrvatima bilo ključno  Mesićevo lažno svjedočenje u Haagu. "Da je on kao predsjednik Hrvatske odbacivao konstrukcije o udruženom zločinačkom pothvatu, poput primjerice suca Jean-Claudea Antonettija koji je u izdvojenom mišljenju na nepravomoćnu hašku presudu konstatirao da Herceg-Bosna nije bila zločinački pothvat i da Tuđman nije dijelio BiH, pitanje je bi li nekadašnji hrvatski državni vrh bio uvučen u tu presudu", uvjeren je Šeks, podsjetivši i kako je Mesić širom otvorio arhivu Ureda predsjednika bez ikakvog ograničenja, samo da bi što je više moguće kompromitirao Tuđmana.

"Neka od Mesićevih svjedočenja u Haagu još su prikrivena velom tajne, neka su i poznata. Mislim da bi, nakon drugostupanjske haške presude šestorici Hrvata iz BiH, Državno odvjetništvo sada ipak trebalo razmotriti Mesićevo lažno svjedočenje", rekao je Šeks, "tim više što ako šef jedne države tereti vlastitu državu, onda mu se vjeruje. Tako je i haško tužiteljstvo vjerovalo Mesiću kad je potvrđivao udruženi zločinački pothvat hrvatskog državnog vodstva, makar njega nije bilo".

 

izvor:direktno.hr

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Sij 29, 2018

Imoćanin Marko Đuzel teško je stradao u prometnoj nesreći i sada treba našu pomoć!

in Hrvatska by Podstrana portal
Od 2. siječnja 2017. godine nalazi se u budnoj komi Marko Đuzel, 27-godišnjak iz Imotskog…
NADAHNUTO SVJEDOČANSTVO VJERE
Ožu 13, 2018

MLADA ZVIJEZDA HAJDUKA (21) 'Počeo sam igrati loto, a potom i kockati u kasinu. Sve se promijenilo kad me jednog dana nazvao moj brat blizanac Jakov'

in Hrvatska by Podstrana portal
Bog je ljubav! - temeljna je poruka Tome Bašića, 21-godišnjeg igrača Hajduka, koji je…
© 2018 Podstrana portal