Na ovim internetskim stranicama upotrebljavamo kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja stranica slažete se s upotrebom kolačića. Više o kolačićima..

cistoca.png

Utorak, 05 Travanj 2016 20:17

POLJIČKI SOPARNIK je novi hrvatski zaštićeni proizvod Istaknuto

POLJIČKI SOPARNIK  je novi hrvatski zaštićeni proizvod slika:http://narodni.net/

Europska komisija danas je odobrila unos Poljičkog soparnika u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP). 

Na tom popisu je više od 1290 zaštićenih proizvoda. 

 

"Poljički soparnik"/"Poljički zeljanik"/"Poljički uljenjak"/ je obredni svečani pekarski proizvod s područja nekadašnje Poljičke Republike.  Priprema se od mekog pšeničnog brašna, blitve, kapule, maslinovog i miješanog ulja, luka, soli i vode, razvaljenog tijesta ispunjenog blitvom i kapulom, a peče se na kominu u žeravi posutom lugom. Tradicionalan način pripreme na okruglim drvenim sinijama zadržan je do danas.

Zemljopisno potječe od stare Poljičke Republike, a proizvodnja mu datira još iz doba prije turskih pohoda na priobalje i zagoru. 

Soparnik se nalazi i na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara pri UNESCO-u i Ministarstvu kulture te se smatra dijelom hrvatske kulturne baštine.

 

Poljičani su ovim uvrštenjem dobili dodatnu vrijednost za svoj kraj.

Najčitanije iz Hrvatske

Ovog ljeta Split i okolicu pogodio je katastrofalni požar i prouzročio ogromne štete. Najveće posljedice požara osjetio je istočni dio Splita, točnije Žrnovnica, koja i danas pije...
Od 2. siječnja 2017. godine nalazi se u budnoj komi Marko...
Split parking d.o.o.Split parking d.o.o. je na svojim...
Bog je ljubav! - temeljna je poruka Tome Bašića,...
Budimo anđeli spasa našoj Anđeli! Anđela Knežević,...

baner flonal akcija

NAJ-GENERAL-SUZUKI_DUBROVNIK_Desktop.png

© 2017 Podstrana portal