Petak, 25 Siječanj 2013 16:53

Vatreno u saboru: Oporba tuži vladajuće za zatiranje demokracije

Saborska oporba optužila je danas vladajuće da su, dovevši oporbu pred gotov čin predlaganjem novog sastava Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bez stranačkog usuglašavanja, narušili vrijednosti demokratske parlamentarne procedure, te unaprijed pod znak sumnje stavili rad Povjerenstva.

Davorin Mlakar (HDZ) vladajuće je optužio za zatiranje demokracije i slobode mišljenja u parlamentu, za "dodvoravanje jadnoj politici Vlade koju provodi zadnjih godinu dana".

Podsjetio ih je da su prije dvije godine, kada su bili u oporbi, amandmanima tražili da se članovi Povjerenstva imenuju dvotrećinskom većinom, te citirao čelnika SDP-a, danas premijera Zorana Milanovića, koji je u Saboru rekao kako u modernoj državi zapadne demokracije takva tijela, kao što je ovo povjerenstvo, vodi oporba.

"Nešto se u međuvremenu očito dogodilo jer vi danas mislite sasvim suprotno. Danas ne samo da se članovi biraju običnom većinom, nego namećete isključiva rješenja. Umjesto demokratskog iskoraka ovo je nazadovanje u demokratskim standardima duboko, duboko u našu prošlost", poručio je Mlakar vladajućima.

 

Prozvao ih je da demokraciju shvaćaju kao vladavinu većine i na silu, a ne naroda, te najavio da HDZ neće podržati prijedlog Odbora za izbor i imenovanja.

Mlakarove izlaganje izazvalo je replike iz SDP-ovih klupa, pa je Zlatko Komadina, na tvrdnje HDZ-ovca kako se očito među SDP-ovcima nešto promijenilo, odgovorio kako se promijenilo to da je HDZ izgubio izbore, a da je aktualna procedura izbora članova Povjerenstva samo završetak procesa na temelju zakona koji je donio HDZ.

 

"Vi predmnijevate da se dogovaramo o vašim i našim članovima Povjerenstva, što baš i nije neka demokratska praksa", poručio je Mlakaru.

Replicirao mu je i Nenad Stazić (SDP), upitavši HDZ-ovce zašto nisu prihvatili SDP-ove amandmane prije dvije godine. "Ne razumijem vas, potpuno ste nelogični, ne napadate SDP nego samoga sebe i svoju stranku", rekao je.

Dinko Burić (HDSSB) ustvrdio je da je na pozivu za jučerašnju sjednicu Odbora za izbor i imenovanja kao točka dnevnog reda bilo predloženo izvješće o provedenoj sigurnosnoj provjeri kandidata, zbog čega je sjednica bila zatvorena za javnost.

"Nakon toga, umjesto da prijeđemo na izvješće, dobivamo dokument s utvrđenom listom kandidata. Ni riječi o sigurnosnoj provjeri, a pored nas sjedi pomoćnik ravnatelja SOA-e. Ni riječi o točki dnevnog reda", rekao je Burić.

Ocijenio je da je zadnja faza izbora Povjerenstva izgubila demokratski smisao i "prerasla u običnu farsu", a vladajućima je poručio da su "barem trebali pokušati odglumiti demokraciju".

 

"Ovo jučer i danas je u pravom realsocijalističkom duhu demokracije", ustvrdio je Burić.

Vladajuće je podsjetio na Marxovu izreku da se povijest uvijek ponavlja dva puta - prvi puta kao tragedija, a drugi puta kao farsa. "Mi smo doživjeli tragediju od KPJ, a ova demokracija koju provodite vi, kao pravna sljednica KPJ, je obična farsa", rekao je.

Dragutin Lesar najavio je da će Hrvatski laburisti poništiti glasačke listiće, prosvjedujući tako jer oporba nije imala priliku na Odboru sudjelovati u izboru kandidata.

"Ako ste već izabrali i podijelili šalabahtere s imenima koga zaokružiti, napravite to, ali vas pitam zašto ste tjedan dana potrošli na razgovore s kandidatima," upitao je vladajuće.

Optužio ih je za dvostruke kriterije, ovisno o tome jesu li na vlasti ili u oporbi, te podsjetivši da je SDP u prošlom mandatu predlagao da se o sastavu Povjerenstva odlučuje dvotrećinskom većinom zastupnika.

 

"Možete i dalje argumentirati snagom većine, ali nemojte onda nakon sjednica Predsjedništva Sabora građanima i nama poručivati kako ćemo sada raditi drugačije", poručio je Lesar vladajućima.

Podsjetio je da je novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa donesen u veljači 2011., da je u siječnju 2012. intervenirano u njegov sadržaj, te da se u međuvremenu u sadržaj tog zakona uključio i Vrhovni sud, koji je od Sabora zatražio da najkasnije do 15. veljače imenuje novo Povjerenstvo.

"Od veljače 2011., a naročito nakon raspuštanja prošlog saziva Sabora, u tom se Povjerenstvu nije događalo ništa. Dvije godine to Povjerenstvo nije steklo nikakav ugled ni značaj u javnosti ni u politici", kazao je Lesar, ustvrdivši da je ponašanje parlamentarne većine obezvrijedilo smisao Povjerenstva i sprječavanja sukoba interesa.

 

Igor Dragovan je u ime SDP-a odbacio oporbene prozivke, poručivši im kako imaju pravo misliti da i druge stranke funkcioniraju kao njihove.

"Sukob interesa vrlo je važna stvar na koju su hrvatski građani s pravom vrlo osjetljivi, jer je sukob interesa zadnjih godina u Hrvatskoj postao način obnašanja vlasti. Nažalost, imali smo državu u kojoj su korupcija i sukob interesa bili organizirani u samom vrhu vlasti. Zato je ovo povjerenstvo jako važno, zbog iskustava koje hrvatski građani svakodnevno gledaju na hrvatskim sudovima", poručio je HDZ-u.

Naglasio je kako se Povjerenstvo "ozbiljno dezavuiralo kada se počelo baviti basnoslovnim satovima nedodirljivog tadašnjeg predsjednika vlade i vladajuće stranke i tada je počeo raspad sustava povjerenstva i sustava sprječavanja sukoba interesa".

 

Dragovan je istaknuo kako je vladajuća koalicija predložila novi sastav Povjerenstva o čijem će radu, kao i o odlukama vladajućih, javnosti moći donijeti svoj sud. "Mi od odluka ne bježimo i daj Bože da su se odluke donosile i ranije", poručio je.

Jozo Radoš (HNS) ustvrdio je da se povjerenstvo ranije imenovalo političkim dogovorom, koji nije uzimao u obzir kvalitetu ljudi, nego njihovu političku pripadnost.

"To što je proteklih godina prodefiliralo Saborom obnašajući vrijednosti koji su iznad parmalenta i vlade je ispod svake razine", kazao je.

Ocijenio je da je stari model dogovaranja stranaka oko imenovanja u Povjerenstvo "ostavljao privid demokratskog odlučivanja, ali i dezavuiralo temeljno načelo, neovisnosti tih ljudi".

 

Radoš je naglasio da su na listi vladajuće većine "ljudi koji životopisima, obrazovanjem i iskustvom daju nadu da će dobro obavljati posao koji im je povjeren" te da "nema nikakve naznake bilo kakve stranačke ovisnosti tih ljudi".

Nakon rasprave HDZ-ovi zastupnici napustili su sabornicu, ne želeći sudjelovati u tajnom glasovanju o imenovanju novog sastava Povjerenstva, a HDZ-ovac Gordan Jandroković, koji je SDP-ovo ponašanje nazvao "banditizmom", dobio je opomenu predsjedavajućeg Josipa Leke.

Mlakar i Jandroković: Bahatost vlasti nikad se nikom nije isplatila pa neće ni SDP-u

Potpredsjednici HDZ-ova kluba zastupnika Davorin Mlakar i Gordan Jandroković optužili su danas parlamentarnu većinu da je izborom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa onemogućila kvalitetan nadzor vlasti, poručujući vladajućima kako se "bahatost vlasti nikad nikom nije isplatila, pa neće ni SDP-u".

"Vladajući nameću, ne samo svoj svjetonazor kao općeprihvaćene društvene stavove, nego i svoj način igre i svoju volju", rekao je Mlakar.

Istaknuo je da se HDZ ponosi ranijim modelom, po kojem su u tijelima koja bira Sabor sjedili i predstavnici oporbe, ocijenivši da je današnjim izborom "dokinuta dobra demokratska praksa i nametnuta isključiva volja vladajućih".

 

Izrazio je žaljenje što je "nametanje volje većine bez prihvaćanja argumenata oporbe potpuno podržao predsjednik Sabora Josip Leko i svi zastupnici vladajućih stranaka".

Ocijenio je da je riječ o "velikom koraku natrag u prakticiranju demokracije" i "nastavku kadrovske politike Vlade, prenesene u parlament".

"Pitam se samo, nakon gospođe Sanje Musić Milanović, koja je imenovana u Povjerenstvo koje se bavi školskim odgojem, jesu li i ovi kandidati u nekim rodbinskim ili prijateljskim vezama s članovima SDP-a", rekao je Mlakar.

 

Jandroković se, pak požalio na pristranost u vođenju sjednica predsjednika Sabora, koji ga je danas opomenuo jer je ponašanje vladajućih nazvao "banditizmom".

"Premijer Milanović je u svim svojim nastupima na aktualnim prijepodnevima išao na čovjeka, vrijeđajući inteligenciju, poštenje i domoljublje HDZ-ovih zastupnika i koristeći izraze neprimjerene Saboru, ali za to, ne samo da nije dobio opomenu, nego mu s mjesta predsjedavajućeg nije upućena ni jedna jedina riječ", ustvrdio je.

Današnje imenovanje predsjednice i članova Povjerenstva nazvao je kršenjem demokratskih standarda, postavljajući pitanje legitimiteta izabranih.

"Koji im je legitimitet, ako je cijela oporba napustila glasovanje", upitao je Jandroković, koji smatra i da Povjerenstvo nema smisla ako nije nastalo na temelju političkog dogovora.

 

Sastav Povjerenstva za sukob interesa

Dalija Orešković je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a članovi su Branka Lukačević-Gregić, Davorin Ivanjek, Boris Spudić i Tatijana Vučetić, odlučio je danas Hrvatski sabor, imenujući na tajnom glasovanju novi sastav Povjerenstva.

Petero članova Povjerenstva zastupnici su na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja imenovali između deset kandidata, pri čemu je svaki od izabranih članova na tajnom glasovanju, sukladno propisima, dobio natpolovičnu većinu svih zastupnika.

 

Od 84 zastupnika, koliko ih je pristupilo glasovanju, njih 81 je za predsjednicu Povjerenstva izabralo diplomiranu pravnicu Daliju Orešković, dok je njezina protukandidatkinja Tatijana Vučetić za tu dužnost dobila tri glasa.

Tatijana Vučetić, također pravnica, je, pak, glasovima 78 zastupnika imenovana za članicu Povjerenstva.

U Povjerenstvo je kao član, glasovima 80 zastupnika, ušao i pravnik Davorin Ivanjek, kriminalist Boris Spudić dobio je 78 glasova, dok je ekonomistica Branka Lukačević-Gregić dobila 77 glasova.

 

Povjerenje zastupnika za članstvo u Povjerenstvu nisu dobili Zrinka Tukić (inženjerka elektrotehnike), Željko Rupić (politolog), Marko Gotovac (pravnik), Sandra Pernar (politologinja) i Ana Raić-Knežević (novinarka).

Čestitajući imenovanim članovima Povjerenstva, predsjednik Sabora Josip Leko kazao je kako očekuje da će tu časnu dužnost obnašati te odlučivati neovisno i sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u srijedu, raspravom o prijedlogu dopuna Zakona o cestama.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal