Subota, 02 Veljača 2013 19:52

U nedjelju snijeg od Knina do Sinja

U nedjelju, točno na godišnjicu lanjskog snježnog nevremena, opet bi se moglo zabijeliti u Dalmaciji, posebno u Zagori, a nije isključeno da pokoja pahulja zaleprša i uz samu obalu.

Rade Popadić iz Udruge "Crometeo" najavljuje kakav će poremećaj stići s ciklonom Hani: - Nedjelja će biti osjetno hladniji dan sa snijegom u planinama s tim da bi se snježni pokrivač mogao zadržati i u nizinskim predjelima od Sinja do Knina. Naravno, neće biti ništa slično prošlogodišnjem snježnom nevremenu, no snijega će ipak biti – predviđa Popadić.

 

Za putnike posebno vrijedi upozorenje za noć od subote na nedjelju sa snijegom u Lici i Gorskom kotaru, dok će u Podvelebitskom kanalu zapuhati olujna bura koja će stvarati nevolje u prometu. Dan prije snijega, u subotu, blagdan je Svijećnice ili Kandelore pa se za taj dan vezuju i narodne poslovice: "Kandelora oblačna, godina rodna." "Ako na Svijećnicu lete mušice, poslije ćeš nositi rukavice." Čini se da će se ove izreke potvrditi upravo u danima koji slijede jer će nas početak veljače s ciklonom uvesti u znatno hladnije vrijeme. Snijeg može pasti što se tiče Luke Brčića, načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje koji je lani odradio lavovski posao.

 

- Mi smo u pripravnosti još od 15. studenoga, svi ljudi su upućeni što i kako treba raditi – kaže Luka Brčić. Lani se sa snježnim nevremenom, što u logistici što na terenu borilo oko tisuću ljudi, a slično će biti i ove godine.

 

- Spremna su 32 vozila, kamioni, ralice, posipači, na 10 deponija se čuva sol i sipina za posipanje, a na raspolaganju je i 12 ophodara koji prate stanje na cestama - kaže Petar Vuletić, šef Stožera zimske službe u Županijskim cestama.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal