Četvrtak, 14 Veljača 2013 14:38

U Hrvatskoj se godišnje registrira 1500 potresa

U Hrvatskoj se godišnje registrira 1500 potresa Ilustracija :Google

Vlado Kuk, voditelj Seizmološke službe RH, kaže da seizmolozi smatraju da su manji potresi čak i poželjni jer nas podsjete da živimo u seizmički aktivnom području te da s njima treba naučiti živjeti. U svijetu se godišnje registrira oko milijun potresa, u Hrvatskoj oko 1500, a jedini efikasni način zaštite je prevencija.

- Što je više seizmografa to je i više potresa. Kod nas je seizmološka mreža slaba i dosta potresa ne možemo locirati. Cijeli priobalni dio i šire područje Zagreba su dva područja u Hrvatskoj koja su najdominantnija po seizmološkoj aktivnosti. Kod nas se većinom događaju plitki potresi - kazao je Vlado Kuk i dodao da je moguće predvidjeti gdje će se dogoditi potres i koje će biti jakosti, ali je nemoguće prognozirati kada će se dogoditi.

 

Kinezi su 1976. uspjeli predvidjeti katastrofalan potres i evakuirali su dva grada, ali već iduće godine je u potresu poginulo 250 tisuća ljudi. Metoda prognoziranja koja se tada pokazala efikasna, zakazala je godinu dana kasnije.

 

- Za Peruču se zna da inducira lagane potrese, postoje instrumenti koji to mjere, ali nema opasnosti jer nema klizišta i brana je dobro osigurana - rekao je Kuk.

 

Komentirao je mogućnost izazivanja potresa uređajem zvanim HAARP koji služi za vođenje klimatskog rata.

 

- Siguran sam da se HAARP-om ne može upravljati potresima. Ma kako on složen bio teško da bi se njime moglo precizno upravljati potresima - kazao je.

 

Da bi naše zakonodavstvo uskladili sa zakonodavstvom EU morali smo napraviti novu seizmološku kartu za period od 475 godina, a na temelju tih karata se grade sve građevine.

 

Ante Mihanović, profesor na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, kaže da je strah kod potresa normalan, ali da su zgrade građene tako da mogu izdržati znatno veće horizontalne sile nego je to bilo određeno propisima.

 

- Inženjeri su u stanju napraviti potresno otporne zgrade, ali to ovisi o tome koliko su etični i koliko se drže propisanih pravila. Zgrade koje su u razdoblju od 1964. do 1981. godine gradile po Splitu otporne su i na najjače potrese. Građene su da budu nekoliko puta otpornije od onog što je danas propisano. Trebalo bi napraviti procjenu ranjivosti određenih građevina poput Peristila, Sv. Duje ili primjerice mosta u Omišu kako bi se postupno, prema mogućnostima, moglo pristupiti ojačavanju - rekao je Mihanović i građanima uputio nekoliko savjeta kako se ponašati u slučaju razornog potresa.

 

- Najvažnije je ostati pribran. Nikako se ne smije bježati iz zgrade, skrivati se na stubištu ili u liftu. Treba stati između nosivih zidova, a takvi su najčešće u hodnicima. Obavezno terba sačekati nekoliko minuta jer ono što će pasti ne mora pasti istog trena. Najčešće ozljede su uzrokovane namještajem, ormarima, ogledalima ili lusterima, a Japanu postoji odredba da namještaj, zbog toga, mora biti pričvršćen uza zid - zaključio je Mihanović.

 

Prenosi: Dalmacija News

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal