Petak, 05 Srpanj 2013 14:08

Tri Kerumove tvrtke u predstečajnoj nagodbi duguju 1,35 milijardi kuna

Financijska agencija još uvijek nije odobrila otvaranje predstečajnog postupka za temeljnu tvrtku Željka Keruma, nekadašnjeg trgovačkog diva Kerum d.o.o. To proizlazi iz provjere na stranicama namijenjenim predstečajnim nagodbama, nakon što je Slobodna Dalmacija objavila da je bivši splitski gradonačelnik na ovaj način pokušao riješiti problem golemih dugova, piše Dalmacija News.

No, provjera otkriva i nešto drugo: predstečajna nagodba pokrenuta je i nad druge dvije od ukupno dvadesetak tvrtki Kerumovog posrnulog poslovnog carstva, Nevom Kerum i Adriatic d.d, koje zajedno s Kerumom d.o.o. duguju oko 1,35 milijardi kuna.

 

Ta dva poduzeća predstavljale su Kerumov ulaz u svijet hotelijerstva, a zajedno s Kerum d.o.o. blokirane su već više od 300 dana zbog enormnih dugova nastalih megalomanskom rekonstrukcijom hotela Marjan.

 

U zahtjevima se navodi da Neva Kerum duguje ukupno 541,5 milijuna kuna, a Adriatic d.d. (čiji je Neva Kerum praktički stopostotni vlasnik) 191,2 milijuna. Doduše, proces nagodbe nad tim dvjema tvrtkama nije još otvoren, jer osim šturog formulara kojim se nagodba s vjerovnicima traži nije podnesen praktički nijedan drugi dokument, iz Fine su upozoreni da duguju - osim stotina milijuna kuna - i "sitnice" poput izvješća o financijskom stanju i poslovanju, planove financijskog i operativnog restrukturiranja, revizorsko izvješće, popis imovine i prava dužnika, izjave da sklapanje predstečajne nagodbe neće utjecati na tražbine radnika, opis dosadašnjih pregovora s vjerovnicima...

 

No, financijski izvještaj Neve Kerum za 2012. objavljen nedavno na portalu Poslovna Hrvatska otkriva svašta. Recimo, ta tvrtka je u godinu dana broj zaposlenih smanjila sa 44 na 14, ali to im nije pomoglo da naprave gubitak od 18,6 milijuna kuna, koji se "nalijepio" na dosadašnji minus veći od 68 milijuna kuna. Neva Kerum, inače, u svom sastavu ima samo jedan otvoreni hotel, Nevu u Podstrani, na čijim stranicama među ostalim stoji da su dosad ugostili "bivšeg predsjednika RH" ne navodeći kojeg, a bili su im i "svjetski i duhovni vođa, legende hrvatske estrade Mate Mišo Kovač, Mladen Grdović, Željko Bebek te brojne poznate osobe".

 

Na kraju prošle godine dug je bio nešto manji nego danas, 532 milijuna, od čega je 529 milijuna kratkoročnih obveza. S druge strane, tvrtka potražuje 10,25 milijuna kuna. Međutim, u rubrici s obvezama u odnosu na 2011. dogodila se dramatična promjena: dugoročni dugovi smanjeni su za čak 204 milijuna kuna, ali su za skoro isti iznos povećani kratkoročni dugovi. Ili je Kerum uspio dogovoriti kratkoročnu odgodu plaćanja dugova, ili je za njihovu isplatu uzeo novi, kratkoročni zajam.

 

Adriatic d.d. u kojemu se još uvijek isplaćuju plaće za 71 zaposlenog premda njihov hotel Marjan teško da će proraditi u dogledno vrijeme također ima blokiran račun više od 300 dana zbog kredita Hypo banci. Prošlu godinu završili su s razumljivim gubitkom od 6,5 milijuna kuna, koji će se pridodati već akumuliranim 45 milijuna kuna gubitaka iz prošlih godina. Kod njih nije bilo promjena u strukturi dugovanja, niti veličine tih dugovanja.

 

Dok ne bude otvorena predstečajna nagodba, zanimljivih podataka može se iščitati i iz izvještaja Keruma d.o.o. Tijekom prošle godine ta je tvrtka ostala bez svih trgovina u svom sastavu, i nejasno je čime danas uopće posluje. No, rasprodaja obiteljskog zlata - a lanac dućana jest bio najveće Kerumovo blago - ipak je donijela nešto zraka bivšem gradonačelniku i saborskom zastupniku.

 

Oni su s 810 pali na 225 zaposlenih, čija je prosječna plaća u 2012. bila 4121 kunu. Koliko su bile plaćene prodavačice i prodavači dok je Kerum poslovao punom snagom svjedoči prosječna plaća u 2011: 3375 kuna, u što su ubrojeni svi, od najslabije do najbolje plaćenih. Zahvaljujući vjerojatno rasprodaji trgovina, Kerum d.o.o. je i u 2012. zabilježio dobit, i to vrlo dobrih 60,6 milijuna kuna.

 

No, bit će zanimljivo jednog dana vidjeti podatke za 2013., jer već tijekom prošle godine prihod je pao na 464,8 milijuna kuna s impresivnih više od milijardu kuna godinu prije. Nekim čudom - vjerojatno također prodajom trgovina, možda i "prebijanjem" prijenosa vlasništva za dugove - smanjene su značajno i obveze.

 

Dugoročne obveze su na kraju 2012. iznosile 391,8 milijuna kuna, što je za preko 180 milijuna kuna manje nego 2011. Kratkoročne su, pak, s 280 milijuna smanjene na 208 milijuna. U kratkoročne, međutim, spadaju i dugovi dobavljačima, a njih je Kerum dijelom uspio prebaciti na svoju novu Kerum Trgovinu, koja je na kraju 2012. kratkoročno dugovala više od 38 milijuna kuna.

 

Sad preostaje mukotrpno dogovaranje s vjerovnicima u kojem će na stol doći i imovina tih tvrtki, pa tako i hotel Marjan, ako on ikoga više zanima.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal