Petak, 29 Prosinac 2017 08:34

Tommy je najuspješnije veliko trgovačko društvo i najveći poslodavac u južnoj Hrvatskoj

Tommy je najuspješnije veliko trgovačko društvo i najveći poslodavac u južnoj Hrvatskoj Foto:dalmatinskiportal.hr

Zapošljavaju više od 3500 ljudi, a samo su u protekloj godini investirali više od 100 milijuna kuna u širenje prodajne mreže
Splitska tvrtka Tommy d.o.o. proglašena je najuspješnijim trgovačkim društvom u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kategoriji velikih trgovačkih društava u 2016. godini. Predsjedniku Nadzornog odbora kompanije Tomislavu Mamiću nedavno je uručena plaketa 'Zlatna kuna', priznanje koje svake godine najuspješnijim poduzetnicima dodjeljuje HGK Županijska komora Split. Tommy je u 2016. godini bio među 'top 25' hrvatskih tvrtki po kriteriju ukupnog prihoda i treći maloprodajni lanac u hrvatskom vlasništvu, ali i jedan od najznačajnijih trgovačkih subjekata na visoko konkurentnom nacionalnom tržištu. Ukupni prihod tvrtke u toj je godini iznosio više od 2 milijarde i 362 milijuna kuna, a u 2017. očekuju dodatno povećanje prihoda. Tijekom godina poslovanja bilježe i kontinuiranu profitabilnost na kojoj se u velikoj mjeri temelji njihov investicijski potencijal, a na pitanje što je obilježilo njihovu poslovnu godinu, Mamić odgovara da ne može izdvojiti ništa posebno jer oni nikada nisu imali neke velike oscilacije, već bilježe kontinuirani rast, ovisno o godini veći ili manji.

- Ovo je nastavak procesa koji je davno započeo. Prošle godine smo rasli 5 posto, ove godine će to biti značajno više. Oscilacije u moguće, ali je to uvijek pozitivno i uvijek bilježimo kontinuirani rast. Za uspješno poslovanje nam pomoć politike ne treba, ali nam je važno da su jednaki uvjeti za sve i mi se tu najbolje snalazimo. Samo neka nas puste da radimo, ništa drugo - kaže Mamić koji je prvu plaketu 'Zlatna kuna' dobio nakon tri godine poslovanja.

- Bila nam je slatka i ta prva nagrada jer nam je to bila potvrda da smo postigli nekakav rezultat, ali ovo je potvrda da smo radili dobro dugi niz godina. Ovo je kruna! Ostaje nam još nacionalna razina, ali vidjet ćemo - dodaje on.

Poslovna filozofija Tommyja temelji se na potpunoj prilagodbi tržištu i potrošačima, njihovim potrebama, navikama i željama. Tvrtka zapošljava preko 3500 zaposlenika, s povezanim društvima i preko 4000, što ih čini najvećim poslodavcem u južnoj Hrvatskoj. Samo u protekloj godini investirali su preko 100 milijuna kuna u širenje prodajne mreže, te u razvoj i unapređenje tehnologije poslovanja. Prodajna mreža Tommyja obuhvaća više od 195 prodajnih mjesta, na području osam hrvatskih županija, koje dnevno posjeti više od 250.000 kupaca.

- Trgovina je takva djelatnost da jednostavno traži veliki broj ljudi, tako da to nije pitanje izbora, već je to potreba. S obzirom na to da veliki broj mladih ljudi odlazi iz Hrvatske osjeti se nedostatak radne snage, ali mislim da u okviru ovoga što imamo na tržištu, na uvjete rada i visinu plaće koje nudimo, imamo prednost u odnosu na druge tako da možemo reći da smo i u tom segmentu zadovoljni - tvrdi Tomislav Mamić.

Ističe da je za poslovni uspjeh najzaslužniji rad, trud i odricanje ne samo njega, nego i cijele njegove obitelji.

- Ja sam bio jedini osnivač i vlasnik firme, dobio sam pečat i počeo raditi, tako da je sve ovo što se nakon toga dogodilo isključivo moja kreacija, ali je formula jednostavna - rad, rad i rad - otkriva Mamić.

Njegova tvrtka orijentira se i na povezivanje s proizvodnim tvrtkama s kojima je strateški vezana, čime s jedne strane daje potporu daljnjem razvoju tih kompanija i osigurava stabilan plasman njihove proizvodnje, a s druge strane sebi osigurava kontrolu nad nabavnim lancem, prvenstveno u pogledu kvalitete, te učinkovitije poslovanje. Tako je Tommy strateški povezan s tvrtkama Petason i Bobis. Značaj ove tvrtke u gospodarstvu, posebno na lokalnoj razini, iznimno je velik. Strateški su orijentirani na suradnju s domaćim proizvođačima, posebno s malim i srednjim dobavljačima iz područja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

U narednom razdoblju namjeravaju se fokusirati na povećanje broja prodajnih mjesta, povećanje zaposlenosti te dodatna ulaganja u razvoj s ciljem zadržavanja pozicije tržišnog lidera u dalmatinskoj maloprodaji.

- Teško je planirati jer se događaju velike promjene na tržištu. Možemo planirati veliku stvar u ovoj ili idućoj godini ili možemo imati stabilan rast kao i do sada, desetak posto godišnje. S obzirom na stanje na tržištu moguće je isto tako da u idućim godinama napravimo i veliki iskorak - zaključuje Tomislav Mamić koji je tvrtku osnovao 1992. godine.

Od osnutka pa do danas Tommy je u privatnom vlasništvu hrvatskog kapitala. Dinamičan razvoj poslovanja i rast prihoda uglavnom su generirani organskim rastom, kao rezultatom intenzivnih investicijskih ulaganja u povećanje broja prodajnih mjesta i logističkih kapaciteta. Na rast tvrtke i povećanje tržišnog udjela djelomično su utjecale i akvizicije pojedinih regionalnih trgovačkih lanaca nekoliko posljednjih godina. Društveno odgovorno poslovanje jedna im je od strateških odrednica, pa je tvrtka sponzor i donator brojnih sportskih klubova (HNK Hajduk, MNK Split Tommy, KK Split, KK Zadar, VK Jug Dubrovnik...), kulturnih i društvenih događanja, te institucija.

Tommy se danas nalazi na poziciji najvećeg gospodarskog subjekta u Dalmaciji i tržišnog lidera u djelatnosti maloprodaje.

 

Izvor:dalmatinskiportal.hr

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal