Ponedjeljak, 29 Srpanj 2013 14:34

Tisuću i pol Splićana prijavilo se za rat protiv pirata - dnevnica je 180 dolara; 'Trebaju mi pare za vratit kredit'

Kad bi britanska zaštitarska tvrtka "Offshore Marine Security" zaposlila sve Splićane zagrijane za borbu protiv pirata u Adenskom zaljevu ili u vodama ispred Nigerije, mogli bismo dobiti nešto što se zove "splitski afrički korpus".


Naime, nakon što je "Offshore Marine Security" početkom srpnja zatražio svoje buduće zaposlenike u Splitu, njihov službeni predstavnik Igor Duh već je danima zatrpan e-mailovima i telefonskim pozivima, piše Slobodna Dalmacija.

 

− Dobio sam više od 1500 poziva i e-mailova. Golem je interes Splićana za oružanu zaštitu na trgovačkim brodovima koji plove opasnim zonama Adenskog zaljeva, Crvenog mora, Arapskog mora, Indijskog oceana te zapadne Afrike − kaže nam Duh, predstavnik Britanaca koji su za sada jedini u Hrvatskoj dobili dozvolu od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za ukrcaj oružane pratnje na brodove pod hrvatskom zastavom. Dobra zarada dobar je mamac. Britanci traže Splićane koji su bivši pripadnici Hrvatske vojske ili policajci. Uvjeti su, među ostalim, poznavanje vatrenog oružja, dobra psihofizička kondicija i dobro znanje engleskog jezika.

 

Avanturisti isključeni

 

− Avanturizam u ovom poslu nije dopušten, a uvjeti su rigorozni. Od 60 zainteresiranih, koliko ih je, primjerice, nedavno bilo na prezentaciji, samo 10 do 15 ljudi ozbiljno je zainteresirano i može udovoljiti zahtjevima. Jedan je od uvjeta položen brevet iz temeljne pomorske sigurnosti, zatim tečaj za "ship security officera", potom slijedi tečaj "maritime secutiry operater", odnosno upoznavanje s međunarodnim sigurnosnim konvencijama plovidbe i uporabe vatrenog oružja. Nakon što se sve to položi, otvara se mogućnost zapošljavanja u "Offshore Marine Securityju".

 

Moram primijetiti da dobar dio Splićana očekuje sve besplatno, "na gotovo" i da brzo i bez puno muke dođu do dobre zarade. Mnogi se ohlade kad im kažemo da tečaj sami moraju platiti − objašnjava Duh, inače bivši konzultat NATO-a u susjednoj BiH. Početničke plaće iznose 180 dolara dnevno, što znači da se u 12 dana plovidbe može zaraditi više od 2000 dolara, odnosno 10.000 kuna. Iskusniji zaštitari zarađuju i višestruko više u dva tjedna plovidbe. Potrebni tečajevi, uz medicinski pregled, ukupno koštaju 7000 kuna, i isplati ih se u samo tjedan dana plovidbe. − Ima li zanimljivih interesanata? − pitamo Duha.

 

Ekipa sa zidića

 

− Ima, ima... Doslovce svatko u nas misli da može nositi oružje i ploviti opasnim morima. Nedavno su mi došla dvojica, kao neka ekipa sa zidića. Kažu oni meni otprilike u stilu: "Skupit ćemo svoju ekipu, otić na gusare i bacat bombe kao 91. godine na JNA. Šta nama tko može..." S druge strane, neki bi plovili, a ne znaju ni zucnuti engleski − smije se Duh.

 

DENIS KRNIĆ

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal