Ponedjeljak, 27 Svi 2013 12:55

Sutra na optuženičku klupu sjeda otac koji je ubio teško bolesnu kćer iz milosrđa

Na Županijskom sudu u Sisku u utorak 28. svibnja se nastavlja suđenje Josi Greguriću (57), nesretnom ocu koji je 8. listopada 2012. godine usmrtio svoju teško bolesnu i nepokretnu kćer Marijanu (23), piše Slobodna Dalmacija.

Postupak na Županuijskom sudu, pred sutkinjom Melitom Avedić, je počeo 18. veljače pripremnim ročištem, kada je prihvaćen zahtjev obrane da se provede psihijatrijsko vještaćenje okrivljenog kako bi se utvrdila njegova ubrojivost u trenutku počinjenja ovog teškog kaznenog djela. Na pripremnom ročištu prihvaćeni su i svi dokazi optužbe koju zastupa zamjenik županijskog državnog odvjetnika Marijan Zgurić, a riječ je o vještaćenjima i materijalnim dokazima. U međuvremenu, suđenje je još jednom odgođeno jer je Greguriću nedavno dijagnosticiran tumor mokraćnog mjehura, zbog čega je morao na operaciju.

 

Ubojstvo lijepe Marijane Gregurić, studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, šokiralo je Sisak prošle jeseni. Posebice kada se doznalo da je bila teško bolesna i da je ubojstvo počinio njezin otac. Posljednje tri godine života nesretna djevojka bila je nepokretna. Do 2009. godine bavila se manekenstvom, trenirala kick boxing i nosila revije. No tada su započele glavobolje i liječnici su joj otkrili tešku bolest - bolovala je od složene anomalije žila u centru mozga. Operirana je tri puta, pomoći nije bilo. S operacije u Zagrebu vratila se potpuno nepokretna, a nije se mogla koristiti ni invalidskim kolicima. Ostatak života je vegetirala.

 

Otac više nije mogao gledati kćerine muke pa je odlučio prekratiti agoniju. Dao joj je neutvrđenu količinu tableta i nanio reznu ranu na zapešću ruke. Isto je učinio i sebi, popio je tablete i razrezao si žile na ruci. Marijana je umrla u ponedjeljak u 8.30, sat vremena nakon što je prevezena kolima hitne pomoći u sisačku bolnicu, a ocu su liječnici spasili život.

 

Psihijatrijskim vještaćenjem utvrđeno je da je Joso Gregurić u trenutku počinjenja stravičnog čina, ubojstva iz milosrđa voljene kćeri, bio bitno smanjeno ubrojiv. Liječnici su predložili njegovo psihijatrijsko liječenje zbog straha da bi ponovno mogao pokušati samoubojstvo. Također, liječnici su utvrdili da je, otkad mu se kći razboljela, postao izrazito depresivan.


Hrvatski Kazneni zakon ne poznaje ubojstvo iz milosrđa, te je Joso Gregurić optužen za djelo ubojstva, za koje je zapriječena kazna zatvora od najmanje pet godina zatvora. No, ako se ustanovi da je Gregurić bio smanjeno ubrojiv, moguće mu je izreći nižu kaznu od zakonom predviđene, a moguća je i nagodba s državnim odvjetništvom.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal