Četvrtak, 24 Siječanj 2013 12:04

Skuplje cigarete zbog Zakona o trošarinama

Saborski klubovi uglavnom su podržali prijedlog novog Zakona o trošarinama, no HDZ je svoju potporu uvjetovao prihvaćanjem amandmana po kojemu bi se iznosi trošarina na električnu energiju i plin određivali ovisno o tome je li riječ o poslovnoj ili neposlovnoj upotrebi, izvještava HRT.

Dok trošarine na energiju građanima neće donijeti poskupljenja, znatno će poskupjeti duhanski proizvodi. Prvo će poskupljenje biti već 1. srpnja, drugo početkom iduće godine, a treće krajem 2017.

 

Možda će to nekima pomoći u zdravoj odluci da prestanu pušiti, rekao je SDP-ovac Ivo Jelušić koji je upravo zbog cijene prestao pušiti prije dva desetljeća. I HDZ-ovac Stjepan Milinković nema razumijevanja za pušače, koje je pak pokazao laburist Nikola Vuljanić. Oni koji nemaju, neće više imati ni utjehu u dimu jednom, da si malo proljepšaju dan, rekao je.

 

Ja sam apsolutno protiv takvog uljepšavanja dana jer je poznato koliko ti rizik faktori koštaju, kolika je smrtnost tih uljepšavača dana, poručio je Milinković. HDSSB-ovac Zoran Vinković ima drugo rješenje: Omogućeno je da se za vlastitu uporabu popuši koji joint, pa vjerujem da će se Hrvati, kao sposobni ljudi vrlo brzo snaći.

 

Dok je Vinković zaboravio da su za to predviđene visoke prekršajne kazne, njegov stranački kolega Dinko Burić za sva poskupljenja optužuje vladu Zorana Milanovića. U Slavoniji se pjeva bećarac - Krmača mi oprasila troje, jedno meni a Liniću dvoje, rekao je.

 

Kada je riječ o motornim gorivima, Hrvatska je velik dio tog pitanja riješila odlukom da se naknade za Hrvatsku agenciju za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) evidentiraju kao trošarine, pa je za usklađivanje ostalo samo 10 lipa razlike na dizelska goriva, te povećanje od 20 lipa za kerozin, što će imati utjecaj na zračne prijevoznike.

 

Bitno je da nema trošarina na prirodni plin i električnu energiju koja se koristi u kućanstvima te električnu energiju koja se dobiva iz obnovljivih izvora energije i ako je proizvođač koristi za vlastite potrebe, poručio je zamjenik ministra financija.

 

Kod gospodarstva bi poskupljenja trebala biti minimalna, i to samo u dijelu gdje se plin ili ugljen ne troše u procesu proizvodnje, što ne bi trebalo utjecati na izlazne cijene, niti na poslovanje tvrtki.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal