Srijeda, 16 Siječanj 2013 20:50

'Skup razuma' održan u Splitu i Zagrebu

Dvjestotinjak građana okupilo se večeras na zagrebačkom Cvjetnom trgu na 'Skupu razuma', prenosi HRT. Poduprli su Vladu u kreiranju školskoga zdravstvenog odgoja na temelju znanstvenih spoznaja i ustavnih vrijednosti te se usprotivili miješanju Katoličke crkve u hrvatski obrazovni sustav.

Sudionici su na Cvjetnom trgu istaknuli transparente - Zdravlje djece važnije je od dogmi, Isus lijevo, crkva desno, Isus je bio mirotvorac, a crkva?, Zdravim razumom do zdravlja i dr.

 

Sudionici skupa poručili su javnosti i Vladi da se protive miješanju Katoličke crkve u obrazovni sustav, navodeći kako su svjedoci pokušaja Crkve i bliskih udruga da u ime slobode savjesti, slobode vjeroispovijesti i prava roditelja relativiziraju i negiraju druga ljudska prava koja se Hrvatska obvezala čuvati Ustavom i međunarodnim deklaracijama o ljudskim pravima.

 

Smatraju da se manipulira roditeljima i javnošću lažnim argumentima radi pritiska na Vladu kako bi odustala od uvođenja sekularnog i na činjenicama zasnovanog zdravstvenog odgoja.

Dolazak na okupljanje u 18 sati, koje bi se istodobno trebalo održati i u Splitu, putem Facebooka je najavilo oko dvije tisuće građana. Prema procjeni novinara, na Cvjetnom trgu okupilo se 200-tinjak ljudi. Među njima su književnici Predrag Matvejević Edo Popović, akademik Vlatko SilobrčićGoran Beus iz HNS-a i drugi.

 

Na Cvjetni trg, na kontraprosvjed, došlo je 30-ak mlađih osoba koje su se uz skandiranje Malo vas je, malo vas je, Izrodi i hukanje usprotivili uvođenju zdravstvenog odgoja.

U organizaciji Inicijative Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj oko 150 građana okupilo se večeras i na splitskom Narodnom trgu (Pjaci).

 

Član Inicijative Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj Marko Milinar obraćajući se nazočnima istaknuo kako u sekularnoj državi, kakva je po Ustavu i Republika Hrvatska, javno školstvo mora biti sekularno te o njemu odlučuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, poštujući suvremena znanstvena dostignuća te ustavna i ljudska prava.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal