Srijeda, 23 Siječanj 2013 11:25

Sabor: Domagoj Milošević se ponudio Milanoviću

AKTUALNIM prijepodnevom započelo je saborsko zasjedanje. Na samom početku većina pitanja bila su upućena premijeru.

Domagoj Ivan Milošević pitao je Milanovića kako misli smanjiti nezaposlenost i potaknuti gospodarski rast u 2013. godinu, napomenuo je kako je Vlada prognozirala rast za 2012. ali umjesto toga došlo je do pada od blizu dva posto, nove nezaposlenosti, rasta cijena energenata, i slično.  Dodao je i kako je premijer izjavio da nikad nije obećao neke stvari, pa je pitao je li obećanje da će u 2013. smanjiti nezaposlenost...."Nisam nikad rekao da nisam ništa obećao, ali to je vaša forma da vadite stvari iz konteksta i podvaljujete na taj način, ne vaša osobno, to je grupno...", odgovorio je Milanović dodavši da jesu neke stvari obećali. "Obećali smo da ćemo uvesti red! I godinu dana na tome radimo... Radit ćemo i dalje, reda uz poštivanje ljudskih prava ima više nego prije dvije godine, a reda u državnim financijama i više nego ranije.", dodao je Milanović.

Kazao je i kako će biti teško ostvariti najavljeni rast, ali da će ga ostvariti.

Milošević nije bio zadovoljan odgovorom pa je kazao kako je osobno na raspolaganju Vladu, da dođe u Vladu i kaže što Hrvatska treba učiniti da bi se ostvario gospodarski rast u ovoj godini.

Pupovac o Tesli

SDSS-ov Milorad Pupovac upitao je premijera Zorana Milanovića zašto spomenik Nikoli Tesli, koji je 1992. godine miniran u Gospiću, već sedam godina stoji u muzeju, a ne na starom mjestu. Kada je Gospić u pitanju, mogu pozvati lokalnu vlast da napravi nešto za svoj grad, rekao je Milanović i poručio.

"Nema logike da bude igdje, nego u Gospiću. Imamo spomenik u Zagrebu i trebao bi biti u Gospiću. Da sam gradonačelnik Gospića, što nisam i neću nikada biti, vidio bih u tome i poslovni i turistički interes svog grada", istaknuo je premijer.

Reiner o zdravstvenom odgoju

HDZ-ovog Željka Rainera zanimalo je hoće li i dalje podržavati ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i njegov Zdravstveni odgoj na silu, bez javne rasprave i razgovora s roditeljima.

"Protiv smo dijelova modula četiri: spolna/rodna ravnopravnost jer hrvatska javnost mora znati da taj sadržaj nema nikakve veze sa Zdravstvenim odgojem i da je u program Zdravstvenog odgoja zapravo ubačen kao kukavičje jaje, odnosno podvala. Naime, usprkos svim spinovima koji su vrlo uspješni, svakom je razvidno da rodna ravnopravnost nema nikakve veze s očuvanjem zdravlja i prevencijom bolesti" , rekao je Rainer.

Premijer Zoran Milanović mu je odgovorio da u Zdravstvenom odgoju nema ničeg spornog.

"To je otprilike na razini onoga što se podučavalo u Baden-Württemberg prije 40 godina. Nažalost, dan danas, nekim ljudima u Hrvatskoj to je veliki tabu i velika enigma. Za mene je to jedna banalna stvar, ali važna stvar", poručio je Milanović.

"Vaša Vlada odbija dijalog kontinuirano", ustvrdio je Rainer i rekao da je jedino o čemu se ovdje radi jest "uvaljivanje svjetonazora u Zdravstveni odgoj".

Lesar o Vujčiću

Laburista Dragutina Lesara zanimalo je što premijer misli o pozivu guvernera HNB-a i predsjednika Republike na opći društveni konsenzus kako bi se izašlo iz krize. Milanović je na to odgovorio 'pučkim jezikom'.

"Guverner Narodne banke ima vrlo jasne i definirane ovlasti i odgovornosti. To je monetarna politika. Međutim, da se izrazim pučkim jezikom, u nekakvoj formaciji momčadi na terenu on ima uglavnom obrambenu ulogu. Dakle, da štiti makroekonomsku stabilnost i da štiti zemlju od inflacije. To su mu glavni zadaci. To je, recimo, uloga jednog prosvjećenog beka, odnosno stražnjeg igrača, koji tu i tamo može preći centar. Ostalo radi Vlada. Kreira, igra vezu, naprijed-natrag i zabija golove. Ako zna igrati", kaže Milanović.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal