Srijeda, 23 Siječanj 2013 21:45

Pusić: Tužbe za Ljubljansku banku povući ćemo tek kad zajedno nađemo drugo rješenje!

Hrvatska vlada spremna je povući ovlasti koje je dala hrvatskim bankama za tužbe protiv Ljubljanske banke ako se prije toga nađe alternativno rješenje spora, izjavila je u srijedu glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), prenosi HINA.

Reakcija je to na najnovije najave iz Ljubljane da bi slovenski parlament do početka ožujka mogao ratificirati hrvatski pristupni ugovor uz uvjet povlačenja tužbi.


Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu kako se nada da bi slovenski parlament na zasjedanju od kraja veljače do 8. ožujka mogao ratificirati hrvatski pristupni ugovor, ako se ispuni slovenski uvjet da se prije toga povuku tužbe protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj.
"Prvo rješenje, a onda povlačenje", istaknula je Barišić ponavljajući stav Zagreba da je spor oko Ljubljanske banke bilateralno pitanje koje treba odvojiti od postupka ratifikacije pristupnog ugovora.


Ugovor o pristupanju Hrvatske u EU do sada su ratificirale 22 zemlje članice Unije, a među preostalih pet je Slovenija u čijem parlamentu proces ratifikacije nije ni pokrenut.


Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u srijedu u Hrvatskom saboru da je moguće razmjerno brzo rješenje pitanja Ljubljanske banke.


Rekla je da je Hrvatska imala pet inicijativa vezanih za rješavanje pitanja Ljubljanske banke i ocijenila da "imamo realno dobre šanse da se to pitanje relativno brzo riješi".

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

© 2018 Podstrana portal