Utorak, 23 Travanj 2013 15:00

Proračunski deficit u travnju 8,4 milijarde kuna!

Proračunski deficit u travnju 8,4 milijarde kuna! Screenshot: Google Images

Ministar financija Slavko Linić odbacio je nagađanja o lošem punjenju proračuna, a i otkrio da je prema izračunu Eurostata prošla Vlada, umjesto 14 milijardi, ostavila više od 20 milijardi kuna deficita. Iako je deficit do polovice travnja dosegao gotovo 8,4 milijarde kuna, Slavko Linić misli da nema razloga za brigu niti za novi rebalans.

"Pod kontrolom su i prihodi proračuna i rashodi proračuna, kad promatramo prihode, oni su od siječnja osam milijardi, ovaj mjesec već 9 milijardi, znači punjenje je ok", poručio je Linić.

 

Objašnjava da je deficit u prvim mjesecima toliki jer je Vlada brže platila neke svoje obveze, poput poljoprivrede i brodogradnje, kako bi pomogla tim gospodarskim granama.

 

No, pojavila se i informacija da je prema EUROSTAT-u deficit u 2011. godini bio viši od 20 milijardi kuna. Razlog je što Eurostat računa kada smo trebali nešto platiti, a ne kada smo platili pa su na kraju Brodogradnja i zdravstvo nagomilali dodatni deficit na zadnju godinu vladavine Jadranke Kosor. A pošto je sada manjak puno manji, to je voda na Linićev mlin.

 

"To znači da program Vlade Zorana Milanovića pokazuje da itekako kontroliramo svoje deficite, da ih bitno umanjujemo i da ih u ovom trenutku pokušavamo držati na razini od 10 milijardi godišnje", poručio je Linić.

 

Kosor: Zašto Linić sada spominje deficit iz 2011.?

 

Bivša premijerka Jadranka Kosor iznenađena je informacijama Ministarstva financija da je njena Vlada ostavila proračunski deficit viši od 20 milijardi kuna, piše Index.

 

"Da ministar financija nakon godinu i pol mandata konstatira da je deficit bio drugačiji, je sigurno neuobičajeno. Nedavno je gospodin Linić bio u Saboru gdje je držao prezentaciju o rebalansu za 2013. gdje je vrlo jasno stajalo da je deficit 2011. bio nešto viši od 14 milijardi", poručila je Kosor.

 

Kosor je istaknula da je tadašnja ministrica financija Martina Dalić vrlo odgovorno radila svoj posao. Misli da iza ove informacije stoji loše punjenje proračuna za 2013. godinu, da rebalans nije bio dovoljan i da prihodi ne pokrivaju rashode.

 

"Vjerojatno je to razlog panike, što apsolutno razumijem, svi se moramo zabrinuti, ali ne bi bilo dobro svaljivati teret na druge", zaključila je Kosor.

 

 

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal