Petak, 05 Listopad 2018 09:06

PRETPLATNIK S ISTOKA: Trenutno smo sami sebi najveći neprijatelji!

PRETPLATNIK S ISTOKA: Trenutno smo sami sebi najveći neprijatelji! Foto i tekst:dalmatinskiportal.hr

Jesmo li tu zbog Hajduka ili Hajduk zbog nas kako bismo promovirali navijačku subkulturu, što god to značilo?

Na žalost već dugo vremena Hajduk u kontinuitetu ima samo loše rezultate na svim poljima, od financijskog, rezultatskog do navijačkog. Zle sile, podzemne vode, HNS, Mamić itd, sve smo spremni prihvatiti, ali najteže, gotovo nemoguće i to da smo krivi mi, navijači Hajduka.

Međutim, istina zna biti bolna i svakog pravog navijača Hajduka, bio to mladac na sjeveroistoku, sredovječni navijač na istoku ili stariji gospodin na zapadu, mora užasno smetati ovakvo stanje.

Dakle, borimo se kontra licemjerstva HNS-a, dvostrukih mjerila, politikanstva i uopćenih priopćenja iz krovne nogometne organizacije kada svi očito vidimo toliko nepravilnosti. Međutim, jako brzo smo prihvatili taj obrazac ponašanja po kojem ni u jednom slučaju nismo spremni ukazati na vlastite greške. Greške kojima štetimo Hajduku, možda i više nego svi gore navedeni neprijatelji.

Kad imaš vanjskog neprijatelja, onda si ujedinjen i ako si prav, borit ćeš se, nećeš odustati nikad! Ali kad si sam sebi neprijatelj, nema ti spasa, a trenutno smo mi sami sebi najveći neprijatelji.

Spas postoji i uopće nije kompliciran. Za početak trebamo osvijestiti svoje greške, kad ih osvijestimo na početku smo rješenja problema. Još uvijek smo daleko od tog početka. Služimo se sličnim priopćenjima kao i društvo iz HNS a. Nismo u stanju reći, ok zasrali smo, radimo to u kontinuitetu, financiramo trenutno omraženi HNS do cca milijun kuna godišnje, dajemo im stalno povratni balun na jedanaest metara i oni te prilike jako dobro realiziraju, a rezultat je da je Hajduk postao osrednji klub HNL-a.

Naravno, nije sve na navijačima, ali trenutno smo mi 'najpopularniji' dio kluba,kao suvlasnici i 'dvanaesti igrač', pa zašto ne biti samokritičan. Osjećam se dijelom Torcide, iako nikad nisam bio član kluba navijača, ali da jesam, postavio bih svojim kolegama nekoliko pitanja.

1. Jesmo li tu zbog Hajduka ili Hajduk zbog nas kako bismo promovirali navijačku subkulturu, što god to značilo?

2. Ako smo tu zbog navijačke subkulture, mora li ona nužno štetiti klubu?

3. Ako smo ipak tu zbog Hajduka i želimo mu dobro, zbog čega ga kaznama ukopavamo?

4. Jesmo li licemjerni ako kažemo da ne možemo utjecati na pojedinca koji radi nered, iako je svima jasno da to s pojedincem nema nikakve veze i da itekako možemo utjecati na tog 'pojedinca'?

5. I zadnje. Jesmo li sami? Postoji li bilo kakva mogućnost da je u naše redove ubačen određeni dio ljudi koji nemaju nikakvu ljubav prema Hajduku, nego iz nekih drugih pobuda (ne zanima me kojih) rade štetu Hajduku pred našim očima?

I još bi jedno pitanje postavio 'neznanom' junaku s istočne tribine kojoj i sam pripadam. Čovječe, iz koje si pećine izišao? Znaš li da je čovjek evoluirao od kamenog doba?

Sva događanja u zadnjem derbiju su idealno pogodovala Alanu Klakočeru da nam zapapri najveću kaznu otkad je HNL-a, koja je u usporedbi s grijesima one utakmice kada je policajac izgubio oko na Maksimiru neusporediva (25.000 kuna).

Međutim, ipak su HNS-ovci majstori demagogije i ako ih upitate čemu tolika razlika u kazni, dobit ćete odgovor kakav najviše mrzimo, uopćeni, demagoški, točno onakav kakvim se mi navijači Hajduka ne bi smjeli koristiti kako bi oprali svoje grijehe.

Jako dobro znamo da je kazna zaslužena, ali i da se negdje drugdje dogodila, ne bi bila ovako drastična. Suknuli su nam ga, dobro smo im naletjeli na volej kako oni najviše vole i mi moramo šutjeti, jer nismo u pravu.

Vrijeme će odgojiti neke nove ljude na tribini Poljuda, koji će bolje znati voljeti Hajduka, a mi ćemo na našu žalost biti mrlja u Hajdukovoj navijačkoj prošlosti.

Duga cesta će nas učiniti boljima i vjerujem da će Hajduk ipak nekad doseći nivo koji zaslužuje. Zaslužuje, zbog bezuvjetne ljubavi velike većine navijačkoga puka. HŽV

Tonći Vujčić, pretplatnik s istoka, član i dioničar

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal