Subota, 25 Svi 2013 15:26

Poligraf mogu prevariti hladnokrvi kriminalci kao što je to uspio Kristijan Stojanović

Poligraf mogu prevariti hladnokrvi kriminalci kao što je to uspio Kristijan Stojanović Screenshot: Google Images

Poligraf, kolokvijalno poznat kao detektor laži, u svakodnevnim razgovorima služi kao neoboriv argument kada sugovornici međusobno sumnjaju u istinitost iznesenih tvrdnji. S druge strane, bolji poznavatelji znaju kako postoje opravdani razlozi zašto poligrafsko testiranje nije dokaz na sudu.
Primjeri kada je poligrafski nalaz pokazao rezultat suprotan ostalim dokazima nisu rijetki, piše Slobodna Dalmacija.

Najsvježiji slučaj je Kristijan Stojanović iz Splita koji je uhićen zbog sumnje u ubojstvo Ive Stipetića. Već 2010. godine Stojanović je bio jedna od osoba koje su ispitivane u vezi s ubojstvom te tada, nakon poligrafskog testiranja, nije označen kao sigurni počinitelj.

 

Drugi poznati slučaj je ubojstvo Ane Vuković u Vinkovačkoj ulici u Splitu početkom 2010. godine. Za zločin je optužen njezin sin Damir koji nije bio odmah uhićen. Nakon što je pronađeno tijelo njegove majke, zajedno sa svojim bratom je bio na ispitivanju u policiji i tada je prošao poligrafsko testiranje kao osoba koja nije reagirala na pitanja o ubojstvu.

 

U nastavku istrage ga je s majčinom smrću povezala čestica iz vatrenog oružja nađena na njegovoj odjeći, istovrsna tragovima na odjeći pokojne majke. U međuvremenu je nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora. Treći slučaj u kojem je ubojica prošao detektor laži je ubojstvo Marijane Sučević u svibnju 1994. godine.

 

Neposredno nakon zločina njezin susjed Kristijan Aleksić bio je više puta ispitivan. Prigodom prvog dolaska policije u njegovu obiteljsku kuću radi razgovora skrio se u ormar. Imao je tada i niz ogrebotina na ruci za koje je policijskom inspektoru kazao kako ih je zadobio kada je upao u "draču".

 

Odveli su ga na poligrafsko testiranje koje ga nije prokazalo kao počinitelja te nije uhićen. Nakon sedam godina Kristijan Aleksić sam je priznao ubojstvo nesretne djevojke koju je izbo na seoskom putu i osuđen je na 12 godina zatvora.

 

I u slučaju ubojstva Selene Macedo na splitskome Marjanu rezultati poligrafa nisu nedvojbeno upozorili na Edija Mišića kao počinitelja. U izrađenom testiranju Mišić je naveden kao mogući, a ne vjerojatni počinitelj. Postoje dvije teorije o vjerodostojnosti poligrafskog testiranja.

 

Jedni kažu kako sam uređaj nije moguće prevariti jer on bilježi svaku, pa i najneznatniju reakciju kod ispitivane osobe. Prema toj teoriji, uspješnost testiranja najviše ovisi o osobi koja ga obavlja i koja bi morala uočiti i prepoznati i najmanju anomaliju u dobivenim rezultatima. Zato je kod vrsnog poligrafista potrebno strpljenje jer ponekad testiranje traje i više sati.

 

Drugi, međutim, smatraju kako i uređaj nije svemoguć te kako pojedinci mogu prikriti reakcije koje bi ih odale. Prema takvome mišljenju, poligraf uspješno mogu prevariti emocionalno ledirane osobe i(ili) osobe koje su tzv. kriminalci od karijere te odlazak na detektor laži shvaćaju kao dio svog ilegalnog posla.

 

U kriminalnim krugovima poznate su i metode varanja poligrafa u slučajevima kada osoba nije dovoljno hladnokrvna da se ne izda ubrzanim disanjem ili pojačanim radom srca. Među poznatijim načinom za prolazak poligrafa jest uzimanje droge sedativnog tipa ili veće količine lijekova za smirenje koji ublažavaju, te čak i anuliraju, sve izdajničke reakcije.

 

Takav način prijevare moguć je jedino kada je osobi unaprijed poznato da će biti uhićena i da će ići na poligrafsko testiranje. Čak i kod takvih situacija nije moguće uvijek upotrebom lijekova prevariti detektor jer često prođe više sati od trenutka uhićenja do trenutka priključivanja na aparat, tako da se može dogoditi i da prestane djelovanje lijekova. Zbog utjecaja opijata na rezultate, ovisnici o drogi nisu pouzdani za testiranje na poligrafu.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal