Nedjelja, 10 Lipanj 2018 09:47

Opara izrazio dobodošlicu turistima Istaknuto

Opara izrazio dobodošlicu turistima foto:hr.n1info.com/

Dragi gosti, dobrodošli u Split!

Građani Splita, hotelijeri, ugostitelji, vodiči i svi ostali djelatnici u turizmu, daju i dat će sve od sebe da vam odmor u našem gradu ostane u dugom i lijepom sjećanju.

Da bismo ostvarili taj zajednički cilj treba nam i vaša pomoć. Nije teško i nije zahtjevno, samo vas molimo da poštujući kućni red, gradska pravila, ali i naše običaje omogućite sebi i drugima ugodan odmor, a Splićane potaknete da vam s još većim angažmanom omoguće nezaboravan provod u našem gradu.

Od 23 sata do 8 sati vrijeme je noćnoga mira. Molimo suzdržite se od puštanja preglasne glazbe i galame u to vrijeme. Posjetiteljima treba odmor za nove aktivnosti, vašim domaćinima treba odmor da bi vam boravak mogli učiniti što ljepšim, a i vama će odmor dobro doći za izazove koji slijede. U našem gradu i okolici postoje brojna mjesta za noćni glasni provod, ali to mjesto nije u hotelskoj sobi, apartmanu ili kući koju ste unajmili, niti na ulicama i dvorištima grada.

Od 14 do 17 sati vrijeme je popodnevnoga odmora. U Španjolskoj to zovu siesta, u nas pižolot. Poslijepodnevni drijemež dio je našeg identiteta, trudimo se očuvati ga unatoč ubrzanom načinu življenja. Iskušajte ga, nećete požaliti! Tada naše ljude obuzme fjaka, BBC je opisuje kao „sublimno stanje duha koje karakterizira težnja ni za čime“. Vjerujte i prepustite se! Tako je učinio i Dioklecijan, rimski car koji je nakon ratovanja i vladanja svijetom izabrao baš ovu uvalu za izgradnju svoje palače iz koje je izrastao naš grad; u njemu danas baštinimo naše pretke i običaje.

Gradom nemojte šetati bez odjeće, dijela odjeće ili u kupaćem kostimu. To pravilo proizlazi i iz običaja. Na Mediteranu smo, sunce je jako. Primijetit ćete da domaći ljudi izbjegavaju izlaganje suncu. Vjerujem da ni u vašim gradovima i mjestima ne hodate bez odjeće ili neprimjereno odjeveni, pa nemojte ni po Splitu. Naš komunalni red ne dopušta takvu šetnju, a za nepoštivanje odredbe kazna je 500,00 kuna na mjestu počinjenja prekršaja ili 1.000,00 kuna po provedenom prekršajnom postupku. Sigurno postoji milijun načina na koji ćete pametnije potrošiti novac umjesto plaćanja kazni.

Po uličicama našega grada, ali i drugim mjestima Dalmacije, čut ćete ljude kako tiho pjevuše u manjim skupinama - klapama. Pridružite im se. Takvo pjevanje je naravno dopušteno, čak i noću pod prozorom svoje izabranice. To zovemo serenadom i nitko se neće buniti ako ga izvedete tiho i a cappella. Time ćete impresionirati slušače, bolje nego turiranjem motora ili driftanjem vozila na parkingu.

E, da, još nešto. Nemojte pokušati objasniti domaćim ljudima da bolje od njih igrate picigin ili da je neka nogometna momčad bolja od splitskog Hajduka. Pridružite nam se na nekoj plaži i zaigrajte picigin, tu jedinstvenu zabavnu igru lopticom u plićaku. U bilo koje doba godine. I svakako nemojte propustiti nogometnu utakmicu našega Hajduka na prelijepom stadionu tek nekoliko stotina metara od stare gradske jezgre. To navijanje, ljubav i privrženost Hajduku zapamtit ćete cijeli život.

I na kraju, popnite se na Marjan, opjevano brdo ponad grada, prepuno lijepih uvala, s nataloženom poviješću i prelijepom prirodom. Čuvajte šumu i uživajte u zelenim plućima našega grada.

Veselim se vašem posjetu, želim vam ugodan boravak u našem gradu, ponesite najbolje i najljepše uspomene iz Splita, poručio je Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita.

izvor:visitsplit.com

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal