Utorak, 06 Kolovoz 2019 09:11

Omišljanska rozeta 2019.: Klapa Kurjože iz Podstrane dobila prvu nagradu žirija i plaketu Zlatna mažurana dok se publici najviše svidjela klapa Hreljin Istaknuto

Omišljanska rozeta 2019.: Klapa Kurjože iz Podstrane dobila prvu nagradu žirija i plaketu Zlatna mažurana dok se publici najviše svidjela klapa Hreljin Izvor: otok-krk.org/

Više stotina ljubitelja klapskog pjevanja u petak, 4. kolovoza 2019. ispunilo je lijepi prostor omišljanske Place uživajući u petom izdanju tradicionalnog festivala ženskih klapa Omišljanska rozeta, jedine takve natjecateljske manifestacije u Lijepoj Našoj na kojoj sudjeluju isključivo ženske klape.

Dužnost voditeljice i ove je godine odlično obavila Glorija Fabijanić-Jelović, a prisutne je pozdravio i festival otvorio predsjednik žirija Bojan Pogrmilović.

U festival su domaćom pjesmom uvele mlade omišljanke kanturice Valentina i Paola Požega te Karmela Premužić na kojem je ove godine sudjelovalo 10 ženskih klapa odnosno vokalnih skupina: Anima Arbae iz Raba, Divna iz Trpnja, Hreljin iz Hreljina, Iskre iz Delnica, Konistra iz Kostanja, Kurjože iz Podstrane, Lađarice iz Siska, Stridonne iz Štrigove, Tamarin iz Vranjica i Vidulice iz Rijeke.

Žiri u sastavu Bojan Pogrmilović, Helga Dukarić-Dangubić, Anita Stupac Butorac, Ante Rados i Branko Starc imao je zadatak da odabere tri najbolje klape koje će dobiti Omišljansku rozetu (repliku rozete koja se nalazi na omišljanskoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 15. stoljeća). Publika je također imala priliku svojim glasovima odrediti koja će klapa dobiti nagradu nazvanu Meštar Sinoga, trodimenzionalni prikaz lava, zanatskog grba autora rozete, a voditelji klapa sudionica ovoga festivala su trebali izabrati najbolju među njima kojoj će naš portal otok-krk.org dodijeliti posebno priznanje Zlatna mažurana koju će uručiti urednik portala Milovan Kirinčić

Sve su klape otpjevale a capella po dvije pjesme, a kad je žiri završio s odlučivanjem i organizatori prebrojali glasove publike, uslijedilo je proglašenje pobjednica. Po odluci žirija 3. mjesto osvojila je klapa Stridonne iz Štrigove, druga je bila klapa Lađarice iz Siska a prvo mjesto po odluci žirija osvojila je klapa Kurjože iz Podstrane. Najviše glasova publika na omišljanskoj Placi dala je klapi Hreljin iz Hreljina, a nagradu Zlatna mažuranaosvojila je klapa Kurjože iz Podstrane.

U pauzi dok su se zbrajali glasovi publiku je oduševila mlada kantautorica Lea Mijatović koja je izvela nekoliko pjesama uz pratnju riječkog gitariste Damjana Brnića. Na kraju smo malo popričali s Leom. Nakon sedam godina „staža“ u Teškoj industriji, 4 objavljena nosača zvuka i pitaj-Boga-koliko-koncerata odlučila je samostalno plivati u glazbenim vodama. Vrlo je zadovoljna što su je, nakon nastupa na ovogodišnjem Duhovskom utorku, Danu Općine Omišalj, ponovo zvali u Omišalj. Otkrila nam je tajnu da će, ako se sve bude odvijalo po planu, krajem godine svjetlo dana ugledati njen prvi samostalni album kojega će, obećala je, doći predstaviti i na naš otok Krk.

(MK, foto: naslovna Ernest Marinković, ostale MK)

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal