Petak, 24 Travanj 2020 20:50

Odluka o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa

Odluka o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa izvor:koronavirus.hr

Stožer civilne zaštite RH 24. travnja 2020. donosi Odluku kojom se uređuje radno vrijeme i način rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

Radno vrijeme prodavaonica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavaonice određuje se sukladno članku 57. Zakona o trgovini ("Narodne novine" broj 87/08, 116/08, 76/009, 114/11, 68/13, 30/14, 32/19, 98/19 i 32/20) kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana kada se ne radi. 

Prodajni objekti iz stavka 1. ove točke u kojima radno vrijeme traje duže od 10 sati, obvezni su organizirati dvokratno radno vrijeme, pri čemu kod takve organizacije radnog vremena, radi čišćenja i dezinfekcije prostora prodavaonica i izmjene radnika koji u njima rade, prekid rada u prodajnim objektima ne može biti kraći od jednog sata.

Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima je iznimno od stavka 1. ove točke, dopušten rad kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na bezinskim postajama.

III. Sve prodavaonice i svi prodajni objekti obvezni su svoj rad organizirati pridržavajući se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

IV. Vlasnici prodavonica i prodajnih objekta, odnosno poslodavci, obveznu su svoje zaposlenike educirati o općim protuepidemijskim mjerama i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na djelatnost trgovine te na ulazu u svaku prodavonicu i svaki prodajni objekt istaknuti posebne preporuke i upute.

V. Općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa koje se odnose na djelatnost trgovine obvezni su pridržavati se i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama i prodajnim objektima.

VI. Opće protuepidemijske mjere i posebne preporuke i upute Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavljuje na svojim mrežnim stranicama. 

Preporuke za sprečavanje infekcije u trgovinama koje započinju s radom u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih za COVID-19 
Preporuke i upute o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorima prema njihovoj kvadraturi u okviru postupnog ublažavanja restrikcija  vezanih za bolest COVID-19 
Preporuke za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski

VII. Stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor nad provedbome ove Odluke.

VIII. Ova Odluka primjenjuje se od 27. travnja 2020. godine.

IX. Odluka o radnom vremenu trgovina ("Narodne novine" broj 35/20 i 44/20) stavlja se izvan snage danom primjene ove Odluke.

X. Ova Odluka stupit će na snagu danom donošenja i objavit će se u "Narodnim novinama".

Odluku možete pronaći ovdje. 

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal