Petak, 24 Svi 2013 13:47

Novi studentski dom u Splitu: Od utorka 600 novih mjesta

Novi studentski dom u Splitu: Od utorka 600 novih mjesta Screenshot: DalmacijaNews

Zgrada novog studentskog doma u kampusu Sveučilišta na Visokoj u Splitu otvorit će se u utorak. Splitski studenti dobit će novih 600 mjesta čime će se broj raspoloživih jeftinih smještajnih jedinica u studentskim domovina uduplati.

No unatoč tome, kaže Gordana Raos, ravnateljica Studentskog centra Split, to i dalje nije dovoljno da bi zadovoljilo potrebe studenata.

 

Gradnja zgrade, koja se proteže na 17 tisuća metara četvornih na devet etaža, započela je prije četiri godine i u nju je uloženo više od sto milijuna kuna. Dom ima 270 dvokrevetnih soba, 60 jednokrevetnih, među kojima su i sobe opremljene za potrebe osoba s invaliditetom te pet apartmana za profesore. Sobe će, između ostalog, imati internetski priključak i toalet, a studentima će na raspolaganju biti i učionice s balkonom. Prizemlje je previđeno za menzu u kojoj će se moći hraniti 2.500 studenata, no na to će studenti morati još neko vrijeme pričekati jer ona nije dovršena u ovoj fazi radova.

 

- Završen je smještajni dio, a za menzu nam nedostaje još između 7,5 i 8 milijuna kuna. Da bi i taj dio mogli završiti čekamo da se proda zgrada Studentskog doma u Spinutu. Studenti na kampusu sada imaju dovoljan broj menzi i mislim da je veći prioritet da se novcem dobivenim od prodaje zgrade u Spinutu uredi menza u centru grada. Kada se otvori i ova menza u sklopu novog studentskog doma planiramo zatvoriti menzu na devetom katu FESB-a jer nam je nepraktična, a nova će menza biti dovoljna da bi zadovoljila sve studentske potrebe - kazala je Gordana Raos.

 

Osim smještajnih kapaciteta, novi dom će imati i svoj kafić, trgovinu mješovitom robom, banku i ljekarnu, a u njemu će se smjestiti i uredi Studentskog centra kao i šalteri Student servisa.

 

- Svoje urede ćemo na novu adresu preseliti na jesen. Još su nam ostala dva prostora o kojima ćemo razgovarati sa Studentskim zborom. Oni će iznijeti svoje prijedloge, reći što im treba, poput papirnice, fotokopirnice i sličnih stvari pa ćemo s tim onda ići na natječaj - dodala je Gordana Raos.

 

Na otvaranje novog splitskog studentskog doma svoj je dolazak najavio i premijer Zoran Milanović.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal