Utorak, 02 Travanj 2013 13:02

Na pomicanju sata gubimo 40 milijuna kuna

Na pomicanju sata gubimo 40 milijuna kuna Arhiva

Iako se vjeruje da se pomicanjem sata dobiva više dnevne svjetlosti u svrhu uštede u energiji, ne postoje sveobuhvatne analize koje mogu potkrijepiti tu tezu. Hrvatska bi, navodno, kad bi vrijeme utrošeno na pomicanje satova uložila u rad zaradila više od 40 milijuna kuna

Japan je, naime, 2007. godine dokazao u simulaciji da je zimsko računanje vremena jeftinije za zemlju, budući da trošak hlađenja prostorija premašuje uštede na svjetlosti. Amerikanci pak tvrde da vrijeme koje koriste za pomicanje satova ulože u posao zaradili bi čak 1,7 milijardi dolara na godinu.

 

Do tog podatka su došli pod pretpostavkom da je za pomicanje svih satova i uređaja potrebno izdvojiti deset minuta. Budući da je prosječna satnica u SAD-u 17,57 dolara, ispada da je trošak po osobi 2,93 dolara. Kada se to pomnoži s brojem stanovnika dobije se iznos od oko 860 milijuna dolara. Budući da se sat pomiče dva puta godišnje ukupan iznos naraste na 1,7 milijardi dolara.

 

Ako bismo američki model primijenili na Hrvatsku dolazimo do podatka da Hrvate pomicanje sata, navodi Jutarnji list, stoji gotovo 43 milijuna kuna na godinu. Prosječna hrvatska stanica godinama se kreće oko 30 kuna, što znači da je 10 minuta posla, koliko potrošimo na mijenjanje satova i uređaja, ekvivalent od pet kuna. Kad se to pomnoži s brojem stanovnika dolazimo do podatka da nas je prebacivanje na ljetno računanje vremena stajalo 21,4 milijuna kuna. Prema istoj računici toliko nas košta i prebacivanje na zimsko vrijeme. Kad se sve zbroji dobijemo godišnji trošak od 42,8 milijuna kuna, piše tportal.

 

Također, ljetnim računanjem vremena Hrvati prelaze i na drukčiji tarifni obračun struja. Jeftina struja počinje u 22 sata i traje do 8 ujutro, dok se viša tarifa računa u razdoblju od 8 ujutro do 22 sata.

 

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal