Ponedjeljak, 14 Siječanj 2013 18:56

Mrtva trka za poteštatsku fotelju Splita Istaknuto

Na splitskoj političkoj sceni ovih je dana burno. Aktera je sve više, izjave su sve konfuznije, a biračima je sve manje i manje jasno što se zapravo događa. Najnoviji prilog situaciji dala je HDZ-ova gradska vijećnica Sanja Bilač, koja je jutros najavila samostalnu kandidaturu na nezavisnoj listi.

 

Kako se splitski HDZ, podsjetimo, odlučio na drugog kandidata za gradonačelnika najvećeg dalmatinskog grada, Vjekoslava Ivaniševića, Bilač se odlučila na samostalnu kampanju, s vlastiom nezavisnom listom.

 

- Drago mi je da je HDZ predstavio svoga kandidata i da je izabrani kandidat član stranke.  O samom izboru Vjekoslava Ivaniševića najbolji će komentar dati građani. – kazala je za Dalmacija News, i dodala - Ja ću uskoro objaviti kandidaturu na svojoj nezavisnoj listi što sam već i najavila. Želim nadmetanje programima i rješenjima kako bi građani prepoznali kome valja dati povjerenje za upravljanje gradom.

 

Na odgovor splitskog HDZ-a nije trebalo dugo čekati, pa je tako Petar Škorić, njegov predsjednik, pomirljivo poručio kako joj želi sreću ali i da je uvjeren da je upravo njihov kandidat najkompententnija osoba za poteštatsku fotelju s najboljim programom, s kojim će stranka uskoro izići u javnost. Nadodao je i da je stranačko članstvo Sanje Bilač i dalje važeće dok se ne kandidira samostalno, kada ono automatizmom prestaje.

 

No, HDZ ima, ako je vjerovati Milanu Štrljiću, većih problema od Sanje Bilač. Kako predsjednik splitskih Laburista tvrdi za Slobodnu Dalmaciju, potaknut anketama koje za stranku izradila 'renomirana agencija', Laburisti su po popularnosti pretekli i HDZ. Po rezultatima te iste ankete, Laburisti su treći u gradu (iza tzv. Kukuriku koalicije i don Ivana Grubišića) i uživaju potporu 14,2 posto birača. Do kraja prvog mjeseca planiraju istaknuti kandidata i program.

 

A spomenuti don Ivan Grubišić bi sve i svugdje, samo još ne zna gdje i što. Ili to, pak, ne želi podjeliti s javnosti. Ono što je više-manje sigurno je to da će sa svojim Savezom za građansku i etičku Hrvatsku (koji, barem deklarativno, nije politička stranka iako sudjeluje na izborima i sasvim se slaže s definicijom riječi 'stranka' iz Anićevog pravopisa) izići na izbore u svibnju, u cijeloj Dalmaciji. Također imat će vlastite kandidate za mjesta župana i gradonačelnika. Tko će to biti, hoće li to biti don Grubišić i gdje, i s kojim programom, ne zna se.

 

U isto vrijeme, don Grubišić bi htio mladog gradonačelnika Splita, baja o podržavanju nezavisnih lista na županijskoj razini te najavljuje sjedenje u više vijeća/skupština/sabora no što ih je moguće pobrojati na prste jedne ruke. Da ne znamo situaciju, zaključili bi da želi da na mjestu gradonačelnika bude 40 godina mlađi Ivan Grubišić, na mjestu župana malo stariji i iskusniji Ivan Grubišić, u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini nekoliko desetaka Ivana Grubišića raznih profila.

 

Onih istih Ivana Grubišića, narodnih tribuna, apolitičnih svećenika koji se bave politikom, svojevrsnih dalmatinskih Zagora-Te-Neja, koje podupire politička stranka koja to nije.

 

Jedno smo sigurni – čitateljima ovog portala zasigurno je drago što biraju u drugoj jedinici lokalne samouprave.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal