Ponedjeljak, 29 Travanj 2013 14:23

Mladen Grdović, Lidija Bačić i Klapa Cambi pjevat će na Rivi za Sv. Duju

Događanja vezana uz ovogodišnju proslavu Dana grada Splita i blagdana Sv. Duje počela su još 23. ožujka Turnirom o' balot, a završavaju otvorenim državnim prvenstvom u plivanju za invalide. Sudamjom 2013. obuhvaćeno je 50 programa vjerskog, kulturnog, zabavnog i sportskog sadržaja, dvadesetak manje nego ih je bilo organizirano prošlih godina, a dogradonačelnik Jure Šundov kaže da razlog za skromniju proslavu nije nedostatak financija.

- Išli smo u postupak javne nabave i bilo je situacija kada smo morali ponavljati taj postupak, a za to nismo imali dovoljno vremena. Zato smo se odlučili organizirati ono što možemo a da sve bude napravljeno po zakonu i transparentno. Troškovi su isti kao i prošlih godina, izdvoji se do milijun kuna. Riječ je o velikom iznosu i zasigurno će se naći oni koji misle da smo ta sredstva mogli drugačije potrošiti, ali ovdje je riječ o našoj tradiciji. Ako izgubimo tradiciju, gubimo ono što mi jesmo – istaknuo je Šundov.

 

U katedrali sv. Dujma u nedjelju je počela Devetnica u sklopu koje će do 5. svibnja svaku večer održavati sveta misa i propovijed te koncert duhovne glazbe, a misa i koncert na dan splitskog zaštitnika održat će se na rivi. Misu će predvoditi dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, a nakon procesije će se na peškariji održati "Fešta spize i pića" na kojoj će se podijeliti oko 5000 porcija manistre s teletinom. Nakon tombole, na večernjem će koncertu nastupiti Klapa Cambi iz Kaštela, Lidija Bačić i Mladen Grdović, a veliki vatromet u planu je u 22,30.

 

- Ove će godine biti deseti put da se sveta misa i procesija održavaju na Rivi. Prvi put je misa tamo organizirana 2004. godine kada se obilježavalo 1700 godina mučeništva Sv. Dujma. Na žalost kod katedrale nemamo dovoljno prostora da primimo 15 tisuća vjernika i zbog toga je Riva prikladniji prostor za ovakva događanja, ali katedrala bude cijeli dan puna. Ovaj je blagdan prigoda da se utopimo u prijateljstvu, zajedništvu i molitvi – rekao je don Ivan Ćubelić, generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije.

 

U sklopu Sudamje na Marjanu će se u organizaciji Saveza samostalnih sindikata, uz fažol i zabavni program, proslaviti Međunarodni praznik rada, a za građane će taj dan biti organiziran besplatni prijevoz od HNK do Marjana.


Tradicionalni Susret dalmatinskih klapa i pučkih pjevača će umjesto tri večeri trajati jednu, a održat će se 6. svibnja na Peristilu. Budući da će se Međunarodni sajam florista održati u rujnu izostat će i Praznik cvijeća, a umjesto toga će se u Dioklecijanovim podrumima otvoriti izložba svjetske novinske fotografije World Press Photo, piše DalmacijaNews.

 

- Budući da ove godine obilježavamo 130. obljetnicu rođenja Ivana Meštrovića, 120. obljetnicu HNK Split te 90 godina umjetničkog djelovanja maestra Ive Tijardovića, mnogi su programi inspirirani tim značajnim obljetnicama naših velikana. U atriju HNK postavit će se gipsani odljev Meštrovićeve skulpture Zdenac života. Prvotno je bilo zamišljeno da se ta skulptura izloži na trgu ispred kazališta, pa vjerujem da će ovo biti prigoda da se porazgovara i o mogućnosti da se napravi drugi gipsani odljev i da bude tamo smješten – zaključio je Šundov.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal