Subota, 13 Srpanj 2013 15:21

Mijenja se spolni odgoj u školama: Gradivo se mora temeljiti na znanstvenim činjenicama, a ne religijskim svjetonazorima Istaknuto

Dio članova Povjerenstva nakon završene javne rasprave je za Jutarnji potvrdio da je došlo do promjena u spolnom odgoju.

Četvrti modul je nadopunjen i modificiran, proširio se sadržaj vezan uz prirodnu kontracepciju, učiti će se o apstinenciji, homoseksualnost neće biti prikazivana kao afirmativna pojava, a o pornografiji će se govoriti u negativnom smislu.

 

Da bi ovakvo rješenje trebalo pomiriti suprostavljene strane smatra i dr. Dubravko Lepušić.

 

"Bilo je prigovora da se premalo govori o prirodnom načinu kontracepcije, i to ćemo uvažiti, ali ćemo isto tako naglasiti koliko je koja metoda uspješna. Neke svjetonazorske zahtjeve nismo uvažili. Primjerice, ja kao ginekolog ne mogu reći za neko kontracepcijsko sredstvo da je abortivno ako medicina i znanost ne stoje iza toga" - objašnjava član Povjerenstva dr. Dubravko Lepušić.

 

Lepušić kaže da se u državne škole ne može uvoditi religijsko obrazovanje, poput onog u Iranu; zna se da se u nastavi moraju učiti sadržaji koji se temelje na znanstvenim činjenicima.

 

"Djeci moramo osigurati pravo na sve informacije, a kako će se ona poslije ponašati, to je na njima i njihovim roditeljima. A ako žele učiti o vjerskim sadržajima i pitanjima seksualnosti s tog aspekta, tome ih mogu poučavati na vjeronauku" - zaključuje Lepušić.

 

cudaprirode.com

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal