Utorak, 19 Svi 2020 17:33

Marin Barišić uputio dopis svim župnicima: 'Dopušta se organizacija slavlja Prvih pričesti!'

Marin Barišić uputio dopis svim župnicima: 'Dopušta se organizacija slavlja Prvih pričesti!' foto: dalmacijanews.hr

Poručio je svima da treba biti oprezan jer još uvijek nije proglašen završetak pandemije.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u jeku smanjenja mjera u širenju koronavirusa svim župnicima Splitsko-makarske nadbiskuije uputio je dopis kako se može održati slavlje Prve pričesti u župama.

Poručio je svima da treba biti oprezan jer još uvijek nije proglašen završetak pandemije.

- Slavlja Prvih pričesti obično okupljaju, osim djece i roditelja, i veći broj rodbine i prijatelja prvopričesnika kao i članove župne zajednice. A treba imati u vidu i socijalni razmak među osobama, poglavito u zatvorenom prostoru tj. u crkvama. Također, svjesni smo da nije svaka župa ista tj. da nema svaka župa isti broj prvopričesnika niti jednako prostranu crkvu.

S obzirom na sve ovo navedeno dopušta se župnicima organizirati slavlja prvih pričesti u župama. No, oni koji se odluče imati slavlje Prve pričesti u svojoj župi, moraju biti veoma oprezni jer će ta slavlja biti pod povećalom javnosti.

Uopće prije odluke o organiziranju slavlja prve pričesti i prve ispovijedi, treba se održati sastanak s roditeljima te dobiti njihov pisani pristanak. Ujedno bi bilo dobro sa svim roditeljima prokomentirati mogućnost organizacije slavlja na otvorenom. U svakom slučaju vas pozivamo da pratite i poštujete mjere koje su ili koje će biti na snazi, bilo one nacionalnog Stožera, bilo dijecezanskog biskupa. Slavlja prvih pričesti se, naravno, mogu slaviti tijekom ljeta ili na jesen, tj. na početku nove školske godine, ovisno o vjeronaučnoj pripravi i prilikama, budući da ne smijemo zaboraviti da primanju sakramenta prve pričesti prethodi i prikladna vjeronaučna pouka.

Svi oni koji smatraju da u njihovoj župi nije moguće organizirati slavlje prve ispovijedi i pričesti, ne samo zbog poštivanja donesenih mjera, nego i zbog nedovoljne priprave kandidata, neka slavlja odgode za sljedeću godinu.

Što se tiče slavlja sakramenta krizme, ta se slavlja, kako su odredili biskupi Splitske metropolije, bez iznimke odgađaju za sljedeću godinu, napisao je Barišić.

izvor:dalmacijanews.hr

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal