Nedjelja, 24 Veljača 2013 14:10

Komunalni javni radovi preskupi poslodavcima

Komunalni javni radovi preskupi poslodavcima Google Images

S novom godinom došlo je i do određenih promjena u Mjerama za poticanje zapošljavanja koje Zavod za zapošljavanje provodi od 1. siječnja do 1. srpnja ove godine.
Jedna od tih promjena odnosi se i na javne radove, koji se od ove godine dijele na one društveno korisne, u najdužem trajanju do šest mjeseci, zatim na javne radove – pojedinačne projekte, u najdužem trajanju od godine dana, te na komunalne javne radove, koji maksimalno mogu trajati pola godine.

Novost je od ove godine da kod komunalnih javnih radova postoji uvjet da se osobe zadrže od strane korisnika javnog rada u radnom odnosu još onoliko vremena koliko je Zavod financirao navedene radove. Kako nam je pojasnio Miroslav Delić, v.d. predstojnika splitskog Zavoda za zapošljavanje, ugovori o radu za ovu kategoriju potpisivat će se, kao i do sada, na određeno vrijeme, koje ovisi o duljini trajanja javnih radova, a osobama će se isplaćivati bruto plaća od 3241 kunu mjesečno, kao i troškovi prijevoza koji maksimalno mogu iznositi do 400 kuna po osobi.

 

Na Marjanu lani 40, a ove godine 5-6 radnika

 

Hoće li ova promjena odvratiti poslodavce, odnosno naručitelje javnih radova od angažiranja dugotrajno nezaposlenih osoba sa Zavoda za zapošljavanje, pitali smo glavne i odgovorne u Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan i u "Prometu", koji su prošle godine putem javnih radova zaposlili priličan broj ljudi.

 

- Ova nam je mjera jedna otegotna okolnost, s obzirom da smo još u 11. mjesecu prošle godine planirali sredstva za 2013. godinu, a nove se mjere sada počinju provoditi.Prošle godine kroz javne radove prošlo nam je 40 ljudi, koji su radili na čišćenju i uređenju dijelova park-šume Marjan, koji nisu do kraja definirani kao naša osnovna djelatnost. I ove ćemo godine uzeti radnike, ali ne više od pet-šest ljudi jer ih naprosto nećemo moći platiti – veli nam Mate Kosović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, i dodaje kako je još uvijek nejasan način plaćanja tih radnika za vrijeme kada ih bude financirala Ustanova, s obzirom da spomenuti iznos plaće od 3241 kune ne postoji u sistematizaciji. Svakako, smatra Kosović, ove će godine to i birokratski biti kompliciranije.

 

'Promet': Angažirat ćemo manje ljudi

 

Držislav Brčić, predsjednik Uprave "Prometa", također smatra da mjera nije motivirajuća, s obzirom da je od ove godine uvedeno plaćanje radnika na javnim radovima od strane naručitelja.

 

- Od rujna 2011. do travnja 2012. godine angažirali smo preko javnih radova 27 ljudi, koje je u 100-postotnom iznosu financirala država, a radili su poslove popravaka, čišćenja, izmjena obavijesti te označavanja parkirnih površina. I ove ćemo se godine nastojati uključiti u ovu priču, mada je izvjesno da nećemo uzeti toliki broj kao u prethodnom razdoblju, već nekolicinu, jer ih nećemo moći platiti – kazao je Brčić za Slobodnu Dalmaciju.

 

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal