Utorak, 15 Siječanj 2013 22:11

Izložba fotografija 'Životne priče' Foto kluba Fotoakademija Split

Foto klub Fotoakademija Split organizira izložbu fotografija „Životne priče“ u Galeriji Muzeja grada Splita, Dioklecijanova bb. Otvaranje izložbe je u srijedu, 16. siječnja 2013. god u 17 sati. Izložba je postavljena do 26. siječnja.

Izložba fotografija „Životne priče“ organizirana je u sklopu  projekta „Most“ Fotoakademije Split. Projekt su osmislili i provode ga mladi, uzrasta od 14 do 18 godina sa ciljem povezivanja generacija, poticanja međugeneracijske solidarnosti i zbližavanja mladih sa osobama smještenim u domove za starije.

 

Autori ovom izložbom prikazuju živote starijih osoba viđene očima tinejdžera.

 

Svojim fotografijama žele senzibilizirati javnost na probleme socijalne isključenosti osoba starije životne dobi smještenih u domove, ukazati na probleme s kojima se susreću te  potaknuti razvoj međugeneracijske komunikacije, pomoći starijim osobama da se ne osjećaju odbačeno, zaboravljeno i  bezvrijedno i pokazati im da cijene njihovo bogato životno  iskustvo od kojega mogu štošta naučiti. 

 

Izložbu će otvoriti uvažena psihologinja Mirjana Nazor.

 

Iz predgovora izložbe:

 

Koliko god bilo teško zamisliti sijedu staricu koja drhtavom rukom popravlja frizuru pred objektivom mladog fotografa, baš to je uspjelo članovima Fotoakademije iz Splita.

Odlučili su pokrenuti projekt znakovitog imena „Most“.

Posjetili su domove za starije i među njihovim korisnicima pronašli sugovornike.

Mladi su vratili osmijeh starijima, podsjetili ih na vrijeme kada su i oni nosili vjetar u kosi, pisali prva ljubavna pisma, išli u školu i bojali se računa što ih život nosi.

Navirala su sjećanja, ispričale su se i vesele i tužne priče, potekla je poneka suza niz obraz i pala na naboranu ruku.

Članovi Fotoakademije su bilježili objektivom, olovkom, a najviše srcem.

Fotografije i bilješke su prezentirali u svojim školama, ono što su zabilježili srcem sigurno će obogatiti njihove živote.

Svaki portret je jedna životna priča.

Projekt međugeneracijske solidarnosti opravdao je svoje ime.

“Most“je sagrađen.

 

 

U realizaciji izložbe „Životne priče“, kao i cijelog projekta „Most“ posebnu podršku smo imali od Ustanove Dom Vita, Doma za starije i nemoćne Lovret i Doma za starije i nemoćne Split – Zenta.

 

Svoj doprinos projektu „Most“ pružio je i Muzej grada Splita kao suorganizator ove izložbe.

 

Projekt „Most“ odobren je od Ministarstva socijalne politike i mladih te od Agencije za mobilnost i programe EU (kroz Program „Mladi na djelu“).

 

Ova izložba pozitivan je primjer odnosa mladih prema starijima.

Izuzetno smo ponosni što u mnoštvu vijesti sa negativnim stvarima vezanim za mlade, možemo istaknuti ovaj primjer pozitivnog i aktivnog djelovanja mladih u svojoj zajednici.

 

Nadamo se da ćete ih nagraditi svojim dolaskom i medijskom prezentacijom njihovog rada, te da će im to biti dodatan podstreh za daljnje aktivno djelovanje u zajednici i kreativno izražavanje fotografijom.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal