Četvrtak, 24 Rujan 2015 00:07

Klapa "Praska" oduševila svjetske stručnjake na znanstvenom skupu iz područja entomologije Istaknuto

Klapa "Praska" oduševila svjetske stručnjake na znanstvenom skupu iz područja entomologije slika:ECM

U Primoštenu su se okupili vrhunski svjetski znanstvenici koji proučavaju slabo poznatu, ali vrlo korisnu skupinu kukaca – trčke. Aktivni su uglavnom u sumrak i noću, kada love svoj plijen krećući se vrlo brzo po tlu, otkuda im njihov naziv – trčci. Zbog njihove veličine, uglavnom tamnije boje i brzog hoda, ponekad njihove crteže greškom stavljaju na pakiranja insekticida umjesto žohara. A radi se o korisnim kukcima koji mogu doprinijeti učinkovitoj organskoj poljoprivredi s obzirom da se hrane štetnicima na usjevima i poljoprivrednim kulturama. Nešto poput božjih ovčica (popularnih „bubamara“ s kojima su i povezani, s obzirom da pripadaju kukcima tvrdokrilcima – kornjašima). Trčci su izvrsni pokazatelji stanja prirodnih ekosustava, poput šuma, gdje se već dugo koriste kao bioindikatori. Istraživanja na trčcima doprinijela su i nekim opće primjenjivim ekološkim teorijama poput one o metapopulacijama, ili primjeni indeksa srednje biomase jedinki koji ukazuje kolikim je poremećajima izložen određen ekosustav. Jednom kada ih počnete promatrati odmah vas očaraju, a neki su zbog ljepote svog pokrilja (otvrdnuti prednji par krila, koje su kod božjih ovčica poznate po karakterističnim točkicama) i preljevajućeg metalnog sjaja (poput skupocjenog auta s posebnim metalik efektom) i na meti kolekcionara, a često su bili i inspiracija zlatarima i draguljarima u izradi nakita.

 

Prvi susret se održao još 1969. godine u Nizozemskoj te je nakon toga organiziran još u 12 europskih zemalja. Uz brojne ugledne svjetske znanstvenike (profesore, rektore sveučilišta, urednike vrhunskih znanstvenih časopisa, voditelji važnih udruženja i odbora, autore poznatih sveučilišnih udžbenika i dr.), sudjelovat će i veliki broj mladih znanstvenika što ukazuje na aktualnost tema koje će se predstaviti. Na prošlom kongresu u Pragu, 2013., ukazano je povjerenje dr.sc. Luciji Šerić Jelaska i suradnicima, da organiziraju ovaj skup po prvi puta u Hrvatskoj. To je jedan od najvažnijih ekoloških kongresa širokog međunarodnog ugleda koji se održava u Hrvatskoj.

 

Hrvatsko ekološko društvo (u daljnjem tekstu HED) sa 46 godina dugom tradicijom djelovanja u području ekologije te zaštite prirode i okoliša, uz podršku Udruge BIOM, Biološkog odsjeka PMF-a i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, organizirali su europski kongres iz područja ekologije kukaca, „17th European Carabidologists Meeting“ (17th ECM), koji se održava od 20. do 25. rujna 2015. godine, u Primoštenu.


Sa željom da sudionici skupa upoznaju i što više ljepota naše zemlje dogovoreno je i gostovanje klape „Praska“ iz Podstrane koja je svojim vrhunskim izvedbama klasika poput „Pismo Ćali“, „Ružo crvena“ i drugih oduševila 100-tinjak znanstvenika i stručnjaka iz cijele Europe, te Sjeverne Amerike.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal