Utorak, 16 Srpanj 2013 13:07

Hrvatska astrofizičarka: "Dobila sam 1.5 milijuna eura i zaposlit ću 5 naših fizičara"

Hrvatska astrofizičarka: "Dobila sam 1.5 milijuna eura i zaposlit ću 5 naših fizičara" Screenshot: cudaprirode.com

Vernesa Smolčić prva je znanstvenica u Hrvatskoj koja je dobila sredstva Europskog istraživačkog vijeća.

Za pojekt 'Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za sljedeću generaciju pregleda neba' odobreno je 1.5 milijuna eura za pet godina istraživanja.

 

"Očekujemo da ćemo ugovor potpisati u rujnu, a ja sam presretna što sam uspjela dobiti taj grant jer je konkurencija golema" - rekla je Vernesa Smolčić.

 

"Svota od 1.5 milijun eura jednim će dijelom ići za opremu, drugim za znanstvena putovanja, no najveći dio ići će za zapošljavanje ljudi. Omogućava mi da zaposlim tri postdoktoranda i dva poslijediplomska studenta i tako osnujem vlastitu grupu" - rekla je Vernesa koja se nakon 10 godina znanstvenog usavršavanja u svijetu u veljači vratila u rodni Zagreb.

 

"Bavim se pregledima neba koji se danas rade u modernoj astrofizici jer je to najbolji način da se dobije cjelokupna slika evolucije i stvaranja galaksija. Ti pregledi neba rade se pomoću teleskopa koji snimaju preko cijelog elektromagentskog spektra: dakle, koriste se klasični optički teleskopi, radioteleskopi i rengenski teleskopi. Vodim radiopreglede neba u međunarodna projekta: COSMOS i XXL" - objasnila je svoja istraživanja Smolčić.

 

cudaprirode.com

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal