Utorak, 15 Svibanj 2018 20:54

Hasanbegoviću poništen poziv na dodjelu izraelskog priznanja: “To ne može poništiti činjenicu da su moj djed i baka spasili ljudski život”

Hasanbegoviću poništen poziv na dodjelu izraelskog priznanja: “To ne može poništiti činjenicu da su moj djed i baka spasili ljudski život” foto:narod.hr/fah

„Opoziv pod različitim pritiscima ne može poništiti činjenicu da su moj djed i baka spasili jedan ljudski život, židovsku djevojčicu. To je jedino važno i u kontekstu te činjenice potpuno je irelevantno jesam li ili nisam dobio opoziv.“ – rekao je za Narod.hr dr. Zlatko Hasanbegović, nakon što je HINA jučer objavila da su veleposlanstvo Izraela i Židovska zajednica BiH opozvali poziv za njegovo sudjelovanje u ceremoniji dodjele postumnog priznanja Pravednika među narodima njegovom djedu Sabriji Prohiću, baki Safeti Prohić, djedovoj majci Esmi Prohić i djedovom bratu Avdi Prohiću. 

Veleposlanstvo Izraela, Židovska općina u Sarajevu i obitelj Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz izraelskog veleposlanstva za BiH sa sjedištem u Tirani a potpisuje je veleposlanik Boaz Rodkin, objavila je jučer HINA.

U priopćenju stoji kako je predstavnik obitelji Prohić pozvao sve potomke potomke pokojnog Sabrije Prohića, no učinio je to, navode, “na žalost ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Židovskoj općini” zbog nastojanja, tvrde, da “relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrjebljenje Židova tijekom Drugog svjetskog rata”.

Veleposlanstvo Izraela za BiH uz to je “izrazilo žaljenje” navodeći da je Hasanbegović “zlorabio poziv na svečanost koja slavi djelo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje osobne političke svrhe.”

“Ništa ne može poništiti činjenicu da su moji baka i djed spasili jedan ljudski život. To je jedino važno”

Dr. Hasanbegović nam je rekao kako je primio poziv na ceremoniju, a kako je o opozivu tog poziva saznao isključivo iz medija, te dodao:

“Žao mi je zbog toga. No ipak, to nije ključna činjenica”- rekao je ističući kako, bez obzira na sve, ništa ne može poništiti činjenicu o onome što su njegovi baka i djed učinili.
“To je jedino važno”- poručio je.

Dr. Hasanbegović ovih je dana posebno istaknuo i kasniju tragičnu sudbinu svoga djeda Sabrije Prohića, kojega su, nakon rata, na nepoznatom mjestu pogubile komunističke vlasti, a o čemu obitelj ni danas nema nikakve informacije.

“To je obiteljska tragedija. On je izvansudski smaknut na nepoznatom mjestu od strane jugoslavenskih komunista. Obitelj je cijeli život bila obilježena tom traumom”- kazao nam je Hasanbegović istaknuvši kako je ovo priznanje Pravednika među narodima, kojega su dobili njegovi djed i baka, neka vrsta zadovoljštine za proživljenu tragediju.

Sabriji Prohiću i njegovoj supruzi Safeti Prohić,  Sabrijinom bratu Avdi Prohiću i njihovoj majci Esmi Prohić odličje “Pravednika među narodima” država Izrael dodijelila je jer su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman.

Njenog su oca Viktora pogubile ustaše a kansije joj je umla mati pa su skrb o njoj preuzeli najprije Avdo Prohić a potom i njegov brat Sabrija i njegova supruga Safeta koji su je skrivali u Zagrebu predstavljajući je kao svoju kći. Nakon rata, u rujnu 1945. godine po Nadu su došli preživjeli rođaci, a djevojčica je zajedno s njima 1949. doselila u Izrael.

Izvor: narod.hr

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

© 2018 Podstrana portal