Četvrtak, 25 Srpanj 2013 16:26

Grad Split je dužan između 330 i 350 milijuna kuna

Grad Split je dužan između 330 i 350 milijuna kuna Screenshot: DalmacijaNews

Financijske dubioze Grada Splita iznose između 330 i 350 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik Ivo Baldasar i dodao kako to ne znači da je situacija alarmantna. Od toga je 83 milijuna kuna gubitaka iz prošlih godina. Rashodi se kontroliraju, tvrdi, a nastojat će ih još smanjiti u odnosu na prihode. Jedini spas za Split on vidi u građevini, odnosno, gradnji stanova i objekata turističke namjene.

- Jedino građevinarstvo može dignuti grad, sve ostalo su tlapnje. Da nam je dignuti tri dizalice, situacija bi se bitno promijenila. Izgradnjom stanova i objekata turističke namjene ubrali bi komunalni doprinos, osigurali radna mjesta i naplatili poreze i prireze - rekao je Baldasar.

 

Dodao je kako se financijsko stanje Grada može prikazati na razne načine, pa ga se tako može prikazati i kao savršeno, piše DalmacijaNews.

 

- U ovom trenutku prihodi iznose 440 milijuna i 731 tisuću kuna, a rashodi su 429 milijuna i 893 tisuće. Međutim, tu se ne vidi struktura prihoda - istaknuo je gradonačelnik.

 

Najavio je da će biti otpuštanja u gradskim tvrtkama Split kupališta i Split obala, ali i da će biti novih zapošljavanja i to za potrebe legalizacije.

 

- Nismo dovoljno ekipirani. Da bi uspjeli sve napraviti do kraja 2015. godine moramo rješavati 25 predmeta dnevno. Imamo više od 13 tisuća zahtjeva. Imat ćemo dva tima koja će obilaziti objekte na terenu, snimati stanje i dostavljati ih uredima. Trebat će proći između 12 i 13 objekata u jednom danu. Ne znam hoće li to biti moguće, ali ako ne bude, uzet ćemo i treću ekipu - rekao je Baldasar.

 

Na brifingu s novinarima se osvrnuo i na Spaladium Arenu. Razgovarao je s IGH koja je u predstečajnoj nagodbi, a najavio je i da ga očekuju razgovori s Konstruktorom i DORH-om.

 

- Stvar je jako komplicirana, nije lako raskinuti ugovor. Nadam se da ćemo do nove godine uspjeti raščistiti situaciju. Dakle, ne očekujem nikakve pomake, samo raščišćavanje situacije. Erste i Zagrebačka banka koje su do sada bile u poslu, nisu zainteresirane za nastavak suradnje. Brojka od 3230 pravnih postupaka u Gradu dovoljno govori o tome kakvo je stanje - zaključio je Baldasar.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal