Ponedjeljak, 11 Ožujak 2013 13:25

Bauk podržava referendum za novu regiju Dalmaciju

Bauk podržava referendum za novu regiju Dalmaciju metro-portal.hr

"Hrvatskoj treba najviše pet županija-regija" rekao je prije koji dan u razgovoru za naš list Ivan Grubišić, lider Saveza za građansku i etičku Hrvatsku i kandidat za župana Splitsko-dalmatinske županije na nadolazećim lokalnim izborima. Grubišić i njegov Savez nisu jedini koji zagovaraju ideju o Hrvatskoj teritorijalno podijeljenoj na regije, no složenicom "županije-regije" slučajno se približio i jednoj ideji koju je krajem siječnja, na Savjetovanju o lokalnoj upravi održanom u Zagrebu, iznio ministar uprave Arsen Bauk.


- Mogli bismo veće županije nazvati regijama pa na taj način smanjiti broj županija. Osobno mi se to više sviđa nego postojeći sustav - rekao je Bauk, dodajući i da se "o tome trenutno ne razgovara". Je li Vlada odustala od teritorijalno - administrativnog preustroja Hrvatske, odnosno kakvi su joj planovi s tim, pitanja su koja javnost zanima budući da je aktualni ustroj uglavnom ocijenjen negativno, kao preskup i prevelik aparat kojemu je svrha "uhljebljivanje" lokalnih stranačkih "zaslužnika", a ne efikasno upravljanje.

 

Na pitanje hoće li – nakon izbora koji će se održati prema sadašnjem stanju – biti teritorijalnog preustroja zemlje, Bauk kaže da "može odgovoriti samo kao političar, ne i kao ministar".

 

- To bi bio drugi stup lokalne samouprave, a u ovom trenutku se taj prijedlog ne razmatra. Broj županija određen je Zakonom o područjima županija, gradova i općina. U proceduri jesu izmjene toga zakona, ali samo oko "premještanja" nekih mjesta i gradova - smatra Bauk.

 

Nakon održavanja lokalnih izbora postavljaju se dva pitanja, kaže ministar, odnosno političar Bauk – o tome treba li nam drugi stupanj samouprave, te o načinu na koji bi se do toga došlo. Kao građanin, Bauk bi, kaže, glasao na referendumu da Dalmacija bude regija. Drži, također, da bi se takav referendum - koji bi po zakonu bio savjetodavnog karaktera, ali bi pokazao kakva je volja građana – mogao održati uz izbore za Europski parlament, piše Slobodna Dalmacija.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal