Ponedjeljak, 05 Kolovoz 2013 13:04

Baldasar tek osnovanoj udruzi za nekoliko projekata dodijelio 180 tisuća kuna bez natječaja

I površnom konzumentu vijesti iz kulture jasno je kako se na svakom koraku steže remen i kako se, iz mjeseca u mjesec, tope čak i oni iznosi koje su gradovi odobrili kulturnim projektima nakon provedenih natječaja. Štedi se na institucijama u kulturi, onima koje gradovi imaju u svojem osnivačkom portfelju, a nezavisni dišu na škrge i dobivaju sredstva na kapaljku.

U isto vrijeme kad Grad Split najavljuje linearno smanjivanje plaća čak i zaposlenicima u Banovini, kad se navodno zbog besparice poništavaju natječaji za rukovodeća mjesta u manjim kazalištima - kao nedavno u GKM-u - dotle se izvan natječaja neka, ne baš mala, sredstva dodjeljuju "ad hoc". Ni to možda ne bi bilo najgore od svega da nije riječ, po svemu sudeći, o projektima upitne uvjerljivosti. Princip izgleda jednostavan - osnuj udrugicu, skrpi projektić, šarmiraj nekog u vlasti, izvan natječaja izbij novac od grada, u novinama daj zvučnu najavu, a poslije - poslije je i tako kasno.

 

Priča o sto tisuća proračunskih kuna koliko Grad Split, prema potvrdi dogradonačelnika Gorana Kovačevića, namjerava bez ikakvog natječaja dati za projekt kulturnog uzdizanja Đardina, sve u izvedbi Udruge "Kultura 21", čini se, dobiva elemente trilera.

 

Projekt koji bi, odmah po okončanju Splitskog ljeta, trebao "pokazati urbano lice grada", i to baš u Đardinu, nije ni približno onakav kako ga je prošlog tjedna u novinama predstavio Nikola Franić, predsjednik Udruge "Kultura 21". Još preciznije, njegova najava kako će u Đardinu svirati "Dječaci" i TBF te kako će u "kulturnom oživljavanju Đardina" sudjelovati i Festival mediteranskog filma kategorično je demantirana. "Dječaci" o koncertu u Đardinu uopće ne razmišljaju, TBF pojma nije imao ni o tome da ih je netko najavio u tom živopisnom parku, a Festival mediteranskog filma Split u projektu ne želi sudjelovati.

 

'Prvi glas'

 

"Dječake" je najava u novinama poprilično iznenadila jer, kako su nam rekli, "neki tip nas je nazvao i ponudio da nastupimo u Đardinu - mukte! Budući da smo shvatili da nije riječ o humanitarnom koncertu, nego o nečem drugome, nije nam palo na pamet odazvati se, pa smo gospodina ljubazno odbili". Kad su pročitali u novinama da je gospodin od Grada dobio sto tisuća kuna za "projekt Đardin", "Dječaci" su dometnuli: "Koji lik! On je uzeo lovu, a mi bismo trebali mukte nastupiti..."

 

Saša Antić je za najavu TBF-ova koncerta u režiji Udruge "Kultura 21" doznao od prijatelja, i to mu je, kaže, bio "prvi glas". "Nije s nama kontaktirao nitko iz udruge koju spominjete", kazao je Saša Antić iz TBF-a. "Mi u kolovozu već imamo jedan dogovoren koncert u Splitu i sigurno nećemo imati još jedan. Ne znam kako nas itko može najavljivati prije negoli s nama dogovori koncert." Organizatorima FMFS-a bilo je ponuđeno sudjelovati u "projektu Đardin". Međutim...

 

"Pozvani smo da sudjelujemo u projektu 'Đardin', no on nam je predstavljen kao gradski projekt, a ne kao projekt privatne udruge koja je veliki iznos dobila bez natječaja. U takvom projektu nismo htjeli sudjelovati, pa smo se povukli", priopćili su organizatori Festivala mediteranskog filma Split. Nakon svega, provjeravati čitavu listu najavljenih umjetnika nije ni imalo smisla. Udarna imena - "Dječaci", TBF i FMFS – poriču sudjelovanje, pa se i cijela priča kao takva čini više nego nategnuta. Umjesto kulturnog čuda u Đardinu, očito je nešto SEnD čudno u Đardinu. No, to nije sve.

 

Udruga "Kultura 21" u Registar udruga upisana je 27. lipnja ove godine, a već je 1. srpnja, doslovce tri dana poslije, upravo ta udruga, uz financijsku pomoć Grada Splita, organizirala izložbu radova Nives Kavurić-Kurtović u Staroj gradskoj vijećnici. Nije teško prihvatiti da izložba umjetnice toga ranga zavređuje 50 tisuća proračunskih kuna, makar dobivenih nezamislivom brzinom odlučivanja, no neke druge stvari nikako se ne mogu shvatiti.

 

Naime, u svibnju ove godine je isti art-menadžer, Nikola Franić, pokrenuo Art Market na Prokurativama, ali kao predsjednik Udruge "Kultura Split", u Registar udruga upisanom u veljači ove godine. Franić je, ne gubeći vrijeme, odmah ušao u posao s Gradom Splitom te je povodom otvaranja Art Marketa za medije izjavio da su "projekt prepoznale gradske vlasti, kojima se srdačno zahvaljujem, jer da nije bilo njih tko zna kad bi sve ovo uspjeli ostvariti".


Kapom ili šakom

 

Što je ovdje neobično? Neobično je to što se u Planu raspodjele financijskih sredstava za predlagatelje programa koji nisu proračunski korisnici u sklopu Programa javnih potreba u kulturi Grada Splita za 2013. godinu -nigdje ne spominju ni menadžer Franić ni Udruga "Kultura 21", niti udruga "Kultura Split", a svejedno je upravo njima u svega mjesec dana odobreno ukupno 222 tisuće proračunskih kuna, od čega 198 tisuća iz proračuna Grada Splita.

 

S druge strane, niz renomiranih pojedinaca, udruga i tvrtki koje se godinama bave kulturom glatko su odbijene čak i s obrazloženjem da nisu uredno ispunile obrazac za prijavu projekta na natječaj. Konačno, kad se pogledaju iznosi koji jesu odobreni, recimo, Elvisu Bošnjaku za Playdramu - 30 tisuća kuna za program i 20 tisuća za gostovanja za cijelu ovu godinu, ili Udruzi "Vasko Lipovac" - 25 tisuća kuna za program zaštite dijela fundusa tog velikana i za izložbu Lipovčevih skulptura "Umjetnik kod Meštrovića", FMFS je za svoju šestu sezonu dobio 110.000 kuna, no još im nije sve i isplaćeno premda je festival zatvoren pred mjesec i pol dana, da ostale ne spominjemo, nameće se zaključak - nešto je u priči doista jako čudno. Ne samo u Đardinu...

 

Eda Vujević/Slobodna Dalmacija

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal