Nedjelja, 27 Siječanj 2013 15:18

„Seks je pitanje života i smrti“: Don Stojić objasnio zašto se Crkva protivi zdravstvenom odgoju, a Pozaića poistovjetio s Isusom

Gost ovotjedne emisije "Nedjeljom u 2" je katolički svećenik don Damir Stojić. Govorio je o tome zašto se crkva protivi seksualnom odgoju u školama, kamo vodi daljnje zaoštravanje na relaciji crkva i država te može li između te dvije strane doći do dijaloga.

Don Stojić smatra da između Crkve i države nije otvoren front, već da se radi o demokratskom procesu, razgovoru i da je to potpuno normalno u današnjem društvu. Odmah na početku se osvrnuo na izjave Rebića, s kojima se, kako kaže, ne slaže. Kazao je i da su izjave biskupa Pozaića zapravo bile "šala" te da on time nije mislio ništa ozbiljno.

"Naša vlast se, čim je netko kritizira, opravdava time da je dobila vlast. Oni to tumače kao da imaju dozvolu da rade što žele, to nije demokracija", kazao je don Stojić. Smatra da je biskup Pozaić možda dosegnuo razinu Isusa, koji je, kako tvrdi, također koristio ekstreme, hiperbole, da bi ljude naveo "na pravi put".

 

"Vlast se čudi što netko njih kritizira, ona se čudi kada netko poziva na dijalog. Meni je to čudno, da se nakon 20 godina vlast čudi takvim stvarima", kazao je Stojić, komentirajući sukobe između Crkve i države.

 

"Seks je pitanje života i smrti"

"Seks je pitanje života i smrti, pitanje biti ili ne biti", objašnjava Stojić na pitanje o tome zašto je zdravstveni odnos podigao toliko prašine u javnosti. Na upit zašto se Crkva nije pobunila protiv biologije i Darwinove teorije, koja se uči u svim školama, Stojić tvrdi da Stanković "banalizira stvari".

 

"Ovdje ulazimo u pitanje što je znanost i razliku u tome što je znanost... Ovaj se znanstveni odgoj ne zaustavlja samo na informacijama, kao biologija. Zar nisu škole odgoj i obrazovanje, što pretpostavlja da djeci nudimo neki cilj? Ne možemo djeci davati samo informacije kada se govori o seksu. 1+1 je 2, to je znanost, ali seks, mastrubacija, pobačaj, to nije znanost i ne može se samo tako promatrati", kazao je Stojić.

 

A zašto se protivi zdravstvenom odgoju? Zato što, kako tvrdi da je predmet u škole uveden bez stručne procjene te da je literatura neadekvatna. "Ajme meni, to je strašno", komentirao je Stojić što misli o literaturi za zdravstveni odgoj. "Pornografija se služi u didaktičke svrhe, prostitucija je nešto dobro, tako se to predstavlja", kazao je Stojić, na što ga je Stanković upozorio da izvlači pojedinosti iz konteksta i da je jasno da preporučena literatura nije obavezna, odnosno profesori je ne moraju koristiti.

 

"Takva informacija nije prihvatljiva za djecu te dobi. Ako dijete odmah dobije informaciju da je mastrubacija dobra, on to može početi zloupotrebljavati. Ne smijemo na istu razinu staviti mastrubaciju i odnos muškarca i žene, odnosno brak, a to se čini u zdravstvenom odgoju", kaže Stojić.

 

Seks smatra vrlo važnim, ali svog se odnosa prema njemu ne sjeća?

Na upit kako se sam Stojić ponašao prema seksu u svojoj mladosti, Stojić tvrdi da se ne sjeća. Tvrdi da se Crkva bori za pravo roditelja da sami odlučuju o tome što će njihova djeca učiti. Dodao je i da se on slaže s uvođenjem zdravstvenog odgoja, ali ne i s četvrtim modulom.

 

Rodnu ideologiju Stojić je poistovjetio sa znanstvenom fantastikom. Rekao je da se slaže s ravnopravnošću spolova, na što ga je Stanković upitao zašto se onda žene ne mogu zarediti i postati svećenice. Don Stojić je rekao da je to dio "teologije", pokušavajući se opravdati izjavom "pa ja ne mogu roditi", na što ga je Stanković, logično, upozorio da žene imaju mogućnost biti svećenicama, ali im Crkva to ne dopušta, dok on kao muškarac nema mogućnosti roditi, što je potpuno drugačija stvar i ne može se uspoređivati.

 

"Mi hranimo gladne, mi imamo javne kuhinje", kazao je Stojić na upit zašto Crkva danas ne živi prema Isusovom nauku, odnosno zašto je Crkva vlasnih najvećih nekretnina u Hrvatskoj, dok Isus nije imao ništa.

 

"Ako ste vi mene zvali da se prepiremo o tome smijemo li mi imati nekretnine ili ne, ja ne mogu razgovarati. Ne udaljujemo se mi od Isusa, mi činimo dobre stvari. Predlažem da pozovete nekoga iz nadbiskupije da vam objasne zašto prodajemo nekretnine u Zagrebu", kazao je Stojić, vidno uznemiren pitanjima Stankovića.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal