Ponedjeljak, 18 Veljača 2013 13:14

"Želimo Dalmaciju kao samostalnu regiju"

Predstavnici Udruge Dalmacija predstavili su 18 projekata koje će pokušati pokrenuti tijekom obilježavanja dva milenija Dalmacije. Istovremeno, predložit će Saboru da se proglasi desetljeće obilježavanja dva milenija Dalmacije.

- Naša je želja regionalizacija Hrvatske u kojoj će Dalmacija biti samostalna regija. Hrvatska je podjelom na županije napravila svojevrsni harakiri i uništila brendove kao šta su Dalmacija, Slavonija.. Mi danas imamo prepoznatljivi dalmatinski pršut i vino, a nemamo Dalmaciju, ili slavonski kulen a nemamo regiju Slavoniju - kazao je predsjednik Udruge Dalmacija Dragan Lukić Šegedin na konferenciji za medije.

 

Udruga danas inače slavi dvije godine postojanja. Prof.dr. Roko Markovina, pročitao je tekst Joška Božanića u kojem upozorava na stanje u Dalmaciji, kaže Dalmacija News.

 

- Zanimljiv je na simboličkoj razini jedan poster kojim se jedna politička stranka predstavila na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj. Prikazan je geografski lik Hrvatske omeđen krunicom u kojem su svi otoci i morsko prostranstvo izostavljeni iz " hrvatskog kruga krunicom". Isti princip ponovljen je prilikom posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Pokazala je to i lakoća kojom se politička elita ove zemlje odrekla 20 -ak tisuća kilometara gospodarskog pojasa mora. Za nekoliko mjeseci Hrvatska ulazi u Europsku uniju. Mala zemlja po broju stanovništva, osiromašena,ostarjela, s golemim utegom nezaposlenog stanovništva, bez perspektive za svoju mladost.

 

S druge strane zemlja bogata prirodnim ljepotama i poljoprovrednom zemljom zdravom za ekološku proizvodnju. A nigdje nema u medijima imena eksperata koji bi ovoga trenutka napravili najvažniji posao za ovu zemlju, a to je posao evaluacije hrvatskih resursa u europskom i svjetskom kontekstu? Tko će vrednovati dotu Dalmacije - pročitao je između ostalog profesor Markovina.

 

Spomenimo neke od projekata koje je Udruga Dalmacije uvrstila u obilježavanje dva milenija Dalmacije. Međunarodni znanstveni skup Dalmatia / Dalmacija, Kandidatura Splita za Europsku prijestolnicu kulture zajedno s dalmatinskim gradovima partnerima,te Kotorom i Mostarom, osnivanje Ureda Dalmacije u Bruxellesu, utemeljenje Muzeja Dalmacije, uvrštavanje čakavskog jezika na globalnu listu ugroženih povijesnih jezika i njegovo valoriziranje u školskim nastavnim programina,valorizacija tovara...

 

Šegedin je istaknuo da u projektima imaju podršku predsjednika Ive Josipovića, pojedinih ministara i saborskih zastupnika.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2018 Podstrana portal